Κρούσμα αφρικανικής πανώλης χοίρων στη Λιβαδιά Σερρών

1 year ago 121

Μέτρα για την αποφυγή διασποράς της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή στην περιοχή των Σερρών μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού σε κατοικίδιους χοίρους συστηματικής εκτροφής στην τοποθεσία Λιβαδιά του Δήμου Σιντικής Σερρών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Κεφαλάς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα ζώα της συγκεκριμένης εκτροφής θα θανατωθούν και προβλέπεται η υγειονομική ταφή τους επί τόπου ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του νοσήματος. Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης ζωντανών χοίρων από τη συγκεκριμένη περιοχή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, απαγορεύτηκε η μεταφορά χοιρινού κρέατος από την περιοχή, πραγματοποιούνται απολυμάνσεις στα χοιροστάσια ενώ απαγορεύεται η είσοδος τρίτων σε αυτά. Επιπλέον οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποιούν ελέγχους και ενημερώνουν τους χοιροτρόφους για την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.

Ο κ. Κεφαλάς επισήμανε ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν είναι ζωοανθρωπονόσος, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, εκτίμησε ότι το νόσημα εξαπλώθηκε στην περιοχή μέσω αγριογούρουνων, από τη γειτονική Βουλγαρία, όπου έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα και τόνισε ότι και το προηγούμενο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε κάθε δυνατό μέσο, σε συνεργασία και με την Κυνηγετική Ομοσπονδία ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου. Σημείωσε, άλλωστε, ότι μετά από αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή των Σερρών κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργάστηκε στο πλαίσιο αυτό με τους κτηνιάτρους των αρμόδιων υπηρεσιών.

Όλα τα μέτρα λαμβάνονται για λόγους που αφορούν την αγροτική οικονομία

Από την πλευρά της, η κτηνίατρος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων Μήνα Μπόρη τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «όλα τα μέτρα λαμβάνονται για λόγους που αφορούν την αγροτική οικονομία καθώς η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι ένα νόσημα που αν εμφανιστεί σε μια εκτροφή, έστω και αν πρόκειται για μόνο ένα ή δύο κρούσματα, θα πρέπει να θανατωθεί το σύνολο της εκτροφής».

«Η υποχρεωτική θανάτωση και ταφή των ζώων, μετά από ενδεχόμενη διασπορά του νοσήματος, θα μπορούσε να κοστίσει πολύ σε όλη την αγροτική οικονομία, προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στην εντατική χοιροτροφία», είπε η κ. Μπόρη και σημείωσε ότι «όταν εμφανίζεται ένα κρούσμα, ενεργοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που υπάρχει για κάθε περίπτωση τέτοιων νοσημάτων. Υπάρχει το τοπικό κέντρο ελέγχου του νοσήματος, το οποίο βγάζει τις όποιες αποφάσεις που παραπέμπουν σε οριοθέτηση των ζώων, επιτήρηση, κλείσιμο του νομού όσον αφορά τις μετακινήσεις των ζώων και τη διάθεση ζωικών προϊόντων. Το επόμενο στάδιο είναι η θανάτωση όλων των χοίρων της εκμετάλευσης όπου βρέθηκε το θετικό κρούσμα».

Κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων είχε καταγραφεί και το 2020 στην περιοχή των Σερρών, ωστόσο η κ. Μπόρη διευκρίνισε ότι τότε το κρούσμα εντοπίστηκε σε μια μικρή μονάδα οικόσιτων ζώων, αλλά τώρα επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού σε μια μονάδα εντατικότερης εκμετάλλευσης.

Κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος

Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος καθώς, όπως είπε, «το κρέας των ζώων αυτών δεν δίνεται στην κατανάλωση για λόγους αποφυγής διασποράς του νοσήματος και σε άλλες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις». Επανέλαβε, παράλληλα, ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν είναι νόσημα που μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά αφορά καθαρά το ζωικό κεφάλαιο, και τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read Original