Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά σήμερα και αναμένεται να κλείσουν την εβδομάδα ελαφρώς υψηλότερα για την εβδομάδα. Το Brent κατέγραφε το μεσημέρι άνοδο 1,15% στα 88.50 δολάρια το βαρέλι. Ανάλογη άνοδο κατέγραφε και το αμερικανικό αργό, διαπραγματευόμενο κοντά στα 82 δολάρια.
Στις αγορές υπάρχει μια γενική επιφυλακτικότητα ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών του ΟΠΕΚ (JMMC) την επόμενη εβδομάδα: Οι υπουργοί πετρελαίου της Αλγερίας, του Κουβέιτ, της Βενεζουέλας, της Ρωσίας και του Ομάν θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακή συνάντηση στο πλαίσιο για να καταλήξουν στην πρόταση που θα διατυπώσουν στην ολομέλεια του καρτέλ.
Η προσοχή στρέφεται επίσης στις πιθανές συνέπειες των κυρώσεων της EE στις ρωσικές θαλάσσιες μεταφορές προϊόντων πετρελαίου, που θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου. Στόχος είναι η Ρωσία να μην μπορεί να πουλάει το πετρέλαιο της σε υψηλές τιμές σε άλλες χώρες στον κόσμο, αλλά κάτω από την τιμή των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.
Από την μεθεπόμενη Κυριακή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα απαγορεύσει επίσης τις εξαγωγές πετρελαίου σε χώρες που εφαρμόζουν το αντίστοιχο ανώτατο όριο τιμών. Η ΕΕ εξετάζει ένα σχέδιο για τον περιορισμό της τιμής των εξαγωγών υψηλής ποιότητας διυλισμένων καυσίμων όπως το ντίζελ, στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Οι αγορές εξετάζουν προς το παρόν πιθανές αλλαγές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+ καθώς στη Ρωσία έχει επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου ενώ από τις 5 Φεβρουαρίου θα ισχύσει το εμπάργκο και στα ρωσικά προϊόντα διύλισης. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Μόσχα έχει διατηρήσει την παραγωγή της σταθερή, εν μέρει επειδή η Κίνα και η Ινδία εξακολουθούν να είναι σημαντικοί πελάτες του ρωσικού πετρελαίου.
Σύμφωνα με τον Σον Λιμ, αναλυτή της RHB Investment Bank Bhd στην Κουάλα Λουμπούρ, «το φετινό θέμα στην αγορά πετρελαίου είναι η Κίνα και ο περιορισμένος εφοδιασμός από τη Ρωσία, σε ένα πλαίσιο ύφεσης. Αναμένουμε ότι το Brent θα φτάσει τα 85 δολάρια κατά μέσο όρο το πρώτο τρίμηνο».
Η απόφαση της Fed
Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί επίσης η πρώτη συνεδρίαση της Fed για το 2023, με την πλειονότητα των επενδυτών να αναμένει από την Ομοσπονδιακή τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Μια επιβράδυνση στις αυξήσεις των επιτοκίων θα επηρεάσει θετικά τις τιμές του αργού πετρελαίου.
Η οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε τις προσδοκίες το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αλλά ο κίνδυνος της ύφεσης εφέτος, δεν έχει εξαλειφθεί. «Το πετρέλαιο μπορεί να δυσκολευτεί να κάνει ουσιαστικές κινήσεις για το τέλος της εβδομάδας, καθώς πολλοί έμποροι θα περιμένουν να δουν τι θα συμβεί με τα δύο μεγάλα γεγονότα της επόμενης εβδομάδας: την συνάντηση του OPEC+ για την παραγωγή και την απόφαση της Fed», λέει ο Εντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής της OANDA.
Οι παράγοντες της αύξησης
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με την ελπίδα ότι μια οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα θα τονώσει τη ζήτηση. Γιατί μπορεί η ζήτηση για πετρέλαιο να μειώνεται στην Ευρώπη, αλλά αυξάνεται σε χώρες με αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία. Και η Ευρώπη πληρώνει αυτό το τίμημα.
Τα κρούσματα Covid στην Κίνα μειώθηκαν κατά 72% από την κορύφωσή τους νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Οι ημερήσιοι θάνατοι ασθενών στα κινεζικά νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 79% από την κορύφωσή τους, υποδηλώνοντας ότι επίκειται εξομάλυνση της κινεζικής οικονομίας και αυξάνοντας τις προσδοκίες για αύξηση της κατανάλωσης αργού πετρελαίου.
Ο Ρομπέρτο Μπιανκίνι, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου, λέει ότι «πληρώνουμε για μια κατάσταση στην αγορά πετρελαίου, η οποία δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια, επειδή η ζήτηση αυξάνεται σε άλλες περιοχές του κόσμου».