Κουβέιτ: Βλέπει «τρύπα» στην αγορά ντίζελ και θα στείλει πέντε φορές περισσότερο στην ΕΕ

1 year ago 71

Στις 5 Φεβρουαρίου θα απαγορευθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου από την Ρωσία, όπως το ντίζελ και η βενζίνη.

Πρόκειται για την δεύτερη φάση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή στις 5 Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια της ΕΕ να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μάλιστα οι περιορισμοί στα ρωσικά προϊόντα διύλισης θεωρείται ότι θα αυξήσουν τον βαθμό δυσκολίας της Ευρώπης να αντικαταστήσει τα ρωσικά καύσιμα. Αξίζει να σημειωθεί, όπως εκτιμούν αναλυτές της JPMorgan, η ΕΕ αγόραζε σχεδόν 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα προϊόντων από τη Ρωσία στα τέλη του περασμένου έτους, και περίπου το μισό από αυτό ήταν ντίζελ. Επομένως είναι πιθανό αφού τεθούν οι περιορισμοί σε ισχύ να βρεθεί αντιμέτωπη με στενότητα καυσίμων που θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές. Σύμφωνα με τη Bank of America, οι τιμές ντίζελ μπορεί να εκτιναχθούν στα 200 δολάρια το βαρέλι αυτό το τρίμηνο, επειδή η απαγόρευση θα προκαλέσει παγκόσμιο έλλειμμα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό το Κουβέιτ σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές του σε ντίζελ και καύσιμα για αεροσκάφη προς την Ευρώπη στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, συνεισφέροντας στην αναπλήρωση των ροών από την Ρωσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται άτομο που γνωρίζει το θέμα, η χώρα σχεδιάζει να πενταπλασιάσει τις αποστολές ντίζελ στην Ευρώπη από τα επίπεδα του 2022 σε 2,5 εκατ. τόνους, ή περίπου 50.000 βαρέλια την ημέρα. Το Κουβέιτ σχεδιάζει επίσης να διπλασιάσει τις πωλήσεις καυσίμων για αεροσκάφη σε σχεδόν 5 εκατ. τόνους.

Το Κουβέιτ, αναφέρει το Bloomberg, έχει δαπανήσει δεκάδες δισ. δολάρια για την αναβάθμιση και κατασκευή νέων διυλιστηρίων τα τελευταία χρόνια. Η πιο σημαντική επένδυση αφορά την κατασκευή του Al-Zour, ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου στον κόσμο – σχεδιασμένο να επεξεργάζεται 615.000 βαρέλια αργού πετρελαίου κάθε μέρα. Το Al-Zour έστειλε τις πρώτες εξαγωγές ντίζελ και καυσίμων για αεροσκάφη στα τέλη του περασμένου έτους.

Το Κουβέιτ δεν είναι το μόνο που σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές του στην Ευρώπη. Και αλλοι παραγωγοί πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται επίσης να ενισχύσουν τις εξαγωγές καυσίμων στην Ευρώπη το 2023.

naftemporiki.gr

Read Original