Η Σοφία Αβραμίδου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη, επισημαίνει πως οι πρόγονοί της, που ήρθαν από τον Πόντο κατευθείαν στην Ελλάδα, δεν γνωρίζουν καν τη συνταγή, την έμαθε όμως από την πεθερά της, Πόντια κι εκείνη, που κατέφυγε στη Ρωσία με άλλους συγγενείς της. Στον Πόντο οι καρυδιές ήταν άφθονες και η Τραπεζούντα με την Κερασούντα ήταν μεγάλα κέντρα εξαγωγής. Έτσι τα χρησιμοποιούσαν σε ένα πλήθος από φαγητά και γλυκά, όπως αυτό το εκπληκτικό πιάτο, το οποίο παραδοσιακά αρωμάτιζαν με σκόνη από αποξηραμένα πέταλα κατιφέ (έχουν υπόξινη γεύση με νότες μπαχαρικών). Σήμερα το ετοιμάζουν συνήθως με κάρι.
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης Food styling: Σταυρούλα Φούτσα