Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Στην κηδεία του το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 στην ιστοπλοΐα

1 year ago 92
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΒΕΛΗ 16.01.2023 | 12:54

Το χρυσό μετάλλιο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 στην ιστοπλοΐα Το χρυσό μετάλλιο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 στην ιστοπλοΐα INTIME

Ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, κηδεύτηκε τη Δευτέρα (16/1) στη Μητρόπολη Αθηνών, με το χρυσό μετάλλιο στην ιστοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 να βρίσκεται σε περίοπτη θέση.

Ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας μεταξύ 1964 και 1973, Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, άφησε την τελευταία πνοή του την Τρίτη σε ηλικία 82 ετών, καταβεβλημένος από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Η κηδεία του χρυσού ολυμπιονίκη ιστιοπλαΐας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (16/1) στον Μητροπολιτικό Ναό. Μάλιστα. σε περίοπτη θέση βρισκόταν το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 στο συγκεκριμένο άθλημα.

Το χρυσό μετάλλιο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 στην ιστοπλοΐα Το χρυσό μετάλλιο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 στην ιστοπλοΐα INTIME

Θυμίζουμε ότι αγωνιζόταν στα σκάφη τύπου Dragon, ενώ ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος της χώρας μας που ανέβηκε στο βάθρο από το 1912 και τον Κώστα Τσικλητήρα.

Η σχέση του με τον αθλητισμό στην Ελλάδα είχε αρχίσει από την ηλικία των 15 ετών, όταν διορίστηκε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Το 1960 υπήρξε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Ιταλία και στις 8 Σεπτεμβρίου έγραψε ιστορία.

Ο τότε νεαρός διάδοχος Κωνσταντίνος είχε σχηματίσει το πλήρωμα του σκάφους "Νηρεύς" μαζί με τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη. Η προετοιμασία τους γινόταν στο Φάληρο, με τη θάλασσα στην περιοχή να έχει μεγάλες ομοιότητες με τη θάλασσα στη Νάπολη, όπου θα διεξαγόταν το ολυμπιακό τουρνουά ιστιοπλοΐας.

Ο 20χρονος Κωνσταντίνος Β' ήταν ο πηδαλιούχος του ελληνικού πληρώματος, το οποίο είχε καλή παρουσία από τις πρώτες ιστιοδρομίες μεταξύ 27 σκαφών και μέχρι την τρίτη από το τέλος είχε εξασφαλίσει μετάλλιο. Στις δύο τελευταίες η σωστή τακτική το οδήγησε στην κορυφή του βάθρου και το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας στη 2η θέση την Αργεντινή και στην 3η τη Ιταλία.

Read Original