Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία κι ενώ η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων δείχνει «ντέρμπι» με οριακό φαβορί τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δημοσίευμα του BBC παρουσιάζει το προφίλ και τις πολιτικές θέσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης που φιλοδοξεί – υποστηριζόμενος από έξι κόμματα – να δώσει τέλος στην «εποχή Ερντογάν».
«Να επιστρέψει η ελευθερία και η δημοκρατία»
Ο Κιλιτσντάρογλου στέλνει το μήνυμα ότι μια νίκη του στις εκλογές θα σηματοδοτήσει την «επαναφορά της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Τουρκία». Υποστηρίζει ότι «οι νέοι άνθρωποι της χώρας επιθυμούν δημοκρατία» και ότι «δεν θέλουν η αστυνομία να τους χτυπάει την πόρτα απλά και μόνο επειδή μπορεί να έγραψαν ένα tweet».
Ο 74χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης σημειώνει: «Λέω ξεκάθαρα στους νέους ότι μπορούν να με επικρίνουν ελεύθερα. Θα φροντίσω να έχουν αυτό το δικαίωμα». Κι ενώ ο Κιλιτσντάρογλου κορυφώνει τον προεκλογικό του αγώνα, όσο ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα για να στηθούν οι κάλπες, μερικοί υποστηρικτές του εκφράζουν φόβους ακόμη και για την ασφάλεια του.
«Το να ασχολείσαι με την πολιτική στην Τουρκία, σημαίνει ότι επιλέγεις μια ζωή με ρίσκο. Θα ακολουθήσω το μονοπάτι που έχω επιλέξει ό,τι κι αν κάνει ο Ερντογάν και οι σύμμαχοι του» απαντά ο ίδιος και συμπληρώνει: «Δεν μπορούν να με τρομάξουν. Έχω δώσει μια υπόσχεση σε αυτό το έθνος».
Ο Ερντογάν στο παρελθόν είχε καυτηριάσει τον αντίπαλο του λέγοντας ότι «δεν είναι ικανός να βοσκήσει ούτε ένα πρόβατο». Βαδίζοντας, όμως, προς την εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαΐου είναι μάλλον δύσκολο να τον αγνοήσει.
Το δημοσίευμα του BBC μεταφέρει το κλίμα από μια προεκλογική συγκέντρωση του Κιλιτσντάρογλου στο λιμάνι της Σμύρνης, ενός «προπύργιου» της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. «Ο Κιλιτσντάρογλου είναι η ελπίδα του λαού» φωνάζει το πλήθος. Πολλοί από τους παρευρισκόμενους είναι νέοι. Άλλωστε, μια ενδιαφέρουσα πτυχή της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης αποτελεί το γεγονός ότι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά πέντε εκατομμύρια πολίτες.
Θέση, όμως, παίρνουν και ορισμένοι αρκετά μικροί για να ψηφίσουν. Ο 15χρονος Ογκούζ βρισκόταν στη συγκέντρωση στη Σμύρνη και εκτιμά ότι «αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές, η οικονομία της χώρας θα πάρει τα πάνω της».
«Θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του πολιτισμένου κόσμου»
Δεν αποτελεί, όμως, μόνο η οικονομία κεντρικό επίδικο της εκλογικής αναμέτρησης. Ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου δηλώνει ότι πρόθεση του είναι να δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις της χώρας με τη Δύση και όχι με τον Κρεμλίνο και να «επαναπροσανατολίσει» τη στρατηγική της Τουρκίας.
«Θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του πολιτισμένου κόσμου», λέει. «Θέλουμε ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και πλήρη δικαστική ανεξαρτησία. Ο Ερντογάν δεν σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Προτιμά να είναι πιο αυταρχικός. Η διαφορά μεταξύ ημών και του Ερντογάν είναι αντίστοιχη με τη διαφορά που έχει το μαύρο με το άσπρο», συμπληρώνει.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα του BBC θέτει το ερώτημα για το κατά πόσο ο Ερντογάν είναι διατεθειμένος «να αποδεχτεί ήσυχα» μια ενδεχόμενη ήττα του, έπειτα από 20 χρόνια πολιτικής παντοδυναμίας.
«Θα τον αποσύρουμε εμείς», λέει ο κ. Κιλιτσντάρογλου. «Θα υποχωρήσει αθόρυβα», συμπληρώνει και επισημαίνει ότι «κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί γι’ αυτό».
Άλλοι πάλι δεν υιοθετούν τη βεβαιότητα και την αισιοδοξία του Κιλιτσντάρογλου. Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τούρκος ηγέτης πιθανώς ετοιμάζεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε δώσει το «σήμα», μάλιστα, λέγοντας ότι οι εκλογές θα είναι «μια απόπειρα πραξικοπήματος από τη Δύση».
Ο Κιλιτσντάρογλου, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα είναι σε εγρήγορση, τονίζοντας ότι «δεν εμπιστεύεται ούτε τον πρόεδρο, ούτε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ούτε τους δικαστές του».
«Εχοντας περισσότερους από έναν παρατηρητές σε όλα τα εκλογικά τμήματα, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποείται σωστά, με ασφάλεια, το ίδιο και η καταμέτρηση. Λαμβάνουμε μέτρα για να το πετύχουμε αυτό, δουλεύοντας σκληρά εδώ και ενάμιση χρόνο».
Η δύσκολη εξίσωση της επόμενης μέρας
Και ως προς την επόμενη μέρα της κάλπης; Εκτός από ζητήματα δημοκρατίας και θεσμών, όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές, την επομένη θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια ασταθή οικονομία και ένα διχασμένο έθνος. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία καλπάζει και, όπως σημειώνει το BBC, δεν υπάρχει μια «μαγική λύση» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ο Κιλιτσντάρογλου, πάντως, επιμένει.. αισιόδοξα, σχηματίζοντας με τα χέρια του το – σήμα κατατεθέν του – σχήμα καρδιάς σε κάθε συγκέντρωση του και καλώντας τον λαό της Τουρκίας να πιστέψει ότι την επόμενη μέρα «όλα θα είναι όμορφα».
Κι ενώ η μεγάλη συγκέντρωση του Κιλιτσντάρογλου στην προκυμαία της Σμύρνης έστειλε μήνυμα νίκης στους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, μια μέρα νωρίτερα ο Ερντογάν είχε βρεθεί κι εκείνος ενώπιον ενός μεγάλου πλήθους δικών του υποστηρικτών.
Το BBC εκτιμά ότι οι θρησκευόμενοι συντηρητικοί ψηφοφόροι θα τον στηρίξουν εκ νέου. Μιλάει τη γλώσσα τους, αναφέρει το δημοσίευμα, και σημειώνει ότι ο Ερντογάν τους στήριξε με προεκλογικές δαπάνες που περιελάμβαναν – μεταξύ άλλων – και αυξήσεις μισθών.
Με τον χρόνο για τις εκλογές να πλησιάζει, οι προεκλογικές συζητήσεις στην Τουρκία κορυφώνονται. Άλλωστε, η χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός «σκληρού» διλήμματος. Μια επιλογής μεταξύ δύο ανταγωνιστικών οραμάτων.
Νέα μεγάλη δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα του Κιλιτσντάρογλου όσον αφορά την προεδρία, αλλά ταυτόχρονα εκτιμά ότι η συμμαχία του Ερντογάν προηγείται στην κούρσα για το κοινοβούλιο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι, με τις εκλογές στην κόψη του ξυραφιού, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το κλίμα που θα διαμορφωθεί στην Τουρκία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Πηγή: BBC
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr