Κι όμως, σε κάποια μέρη τη μακαρονάδα την τρώνε γλυκιά!

1 year ago 57
Κι όμως, σε κάποια μέρη τη μακαρονάδα την τρώνε γλυκιά!

Φωτογραφία: Άλκης Ορφανίδης Food styling: Νικολέτα Μακρυωνίτου

Όσο εξοικειωμένοι είμαστε με το ρυζόγαλο, τόσο μας παραξενεύει η ιδέα να γευτούμε μια πηχτή γαλατόσουπα φτιαγμένη με ζυμαρικά και ζάχαρη ή μέλι. Όμως, αυτή η παραδοσιακή παρασκευή είναι πολύ πιο διαδεδομένη από όσο φανταζόμαστε.

Στην ελληνική κουζίνα υπάρχει μια σειρά από φαγάκια τα οποία στα… σύγχρονα ελληνικά ονομάζουμε comfort ή motherly food, ήγουν ανακουφιστικά και μητρικά. Πράγματι, αυτά είναι φαγάκια τρυφερά, απαλά, γλυκούτσικα όσο αρέσει στον καθένα, που χορταίνουν διακριτικά, έχουν μια γευστική πληρότητα και συνηθίζονται κατά το πλείστον για βραδινό. Αγαπημένα των ηλικιωμένων και των καταπονημένων σωματικά και ψυχικά. Το κυριότερο από αυτά είναι τα ζυμαρικά μαγειρεμένα στο γάλα με ζάχαρη, μια γλυκιά πηχτή σούπα δηλαδή. Στα πιο πολλά μέρη χρησιμοποιούν τα χοντρά μακαρόνια, αυτά που κάνουμε παστίτσιο, ενώ αλλού τις μακριές σπιτικές χυλοπίτες. Επίσης, γίνεται και με φρέσκα ζυμαρικά, που τα ζυμώνουν με ή χωρίς αυγά, ανοίγουν φύλλο, τα κόβουν φαρδιά, σαν ταλιατέλες, και τα αφήνουν μια-δυο ώρες να στεγνώσουν ελαφρώς. Στο Τρίγωνο, στον βόρειο Έβρο, φτιάχνουν έτσι το κουσκούς, ένα εξαιρετικό σπιτικό ζυμαρικό σε μικροσκοπικά μπαλάκια, το οποίο ζυμώνουν με αγελαδινό γάλα και αυγά. Εκεί, μάλιστα, οι ηλικιωμένοι επιμένουν φανατικά ότι το κουσκούς τρώγεται μόνο με γάλα και ζάχαρη και θεωρούν απωθητική την ιδέα να το βάλουν, λόγου χάριν, στο γιουβέτσι.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

Read Original