Eξακολουθεί να εντυπωσιάζει με τα τεράστια κέρδη του ο κλάδος των πετρελαιοειδών, ο οποίος ευνοήθηκε από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά την αμερικανική ExxonMobil και το ιστορικό ρεκόρ για την ίδια και όλο τον κλάδο με τα 56 δισ. δολάρια πέρυσι, ήρθε χθες η βρετανική Shell με τον υπερδιπλασιασμό στα καθαρά της έσοδα για να συνεχίσει την ίδια πορεία (υπερδιπλάσια κέρδη παρουσίασε χθες και η ConocoPhilips). Οπως ανέφερε, εμφάνισε κέρδη-ρεκόρ της τάξεως των σχεδόν 40 δισ. δολαρίων το 2022, κλείνοντας ένα ταραχώδες έτος κατά το οποίο η αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τής επέτρεψε να εξασφαλίσει πρωτόγνωρες αποδόσεις στους μετόχους. Τα κέρδη-ρεκόρ της βρετανικής εταιρείας, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, είναι ανάλογα με της Εxxon στις ΗΠΑ και με εκείνα που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Και ακριβώς λόγω της κλίμακας αυτής αναμένεται να προκαλέσουν ακόμη εντονότερες πιέσεις προς τις δυτικές κυβερνήσεις για περαιτέρω αύξηση των φόρων στον κλάδο. «Σκοπεύουμε να παραμείνουμε πειθαρχημένοι, ενώ παρέχουμε συναρπαστικές αποδόσεις για τους μετόχους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Γουέλ Σόαν. Επιπλέον, η εταιρεία σημείωσε κέρδη ρεκόρ 9,8 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της ισχυρής ανάκαμψης των κερδών από τη διαπραγμάτευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη 8 δισ. δολαρίων.
Η ετήσια κερδοφορία των 39,9 δισ. δολαρίων του 2022 υπερέβη κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 31 δισ. δολαρίων του 2008. Τα θεαματικά περυσινά αποτελέσματα αποδίδονται, όπως και για όλο τον κλάδο, στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στα δυναμικά περιθώρια διύλισης και στις ισχυρές συναλλαγές των εμπορευμάτων. Τα κέρδη από το τμήμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ειδικά, έφθασαν τα 6 δισ. δολάρια, ήτοι σε επίπεδα ρεκόρ. Ευνοήθηκαν από τα ισχυρά συνολικά κέρδη από τις συναλλαγές λόγω της αστάθειας της τιμής του φυσικού αερίου και ανεξαρτήτως του ότι κατέγραψε απώλεια το τρίτο τρίμηνο και απότομη πτώση του όγκου υγροποίησης λόγω διακοπών στις εγκαταστάσεις.
Η ExxonMobil είχε ανακοινώσει πρόσφατα κέρδη 56 δισ. δολαρίων.
Οι κυβερνήσεις, που αγωνίζονται να αμβλύνουν τις σοβαρές επιπτώσεις από τα αυξημένα τιμολόγια ενέργειας, έχουν ανταποκριθεί επιβάλλοντας εφάπαξ φορολογία κερδών στον ενεργειακό τομέα, αλλά το Εργατικό Κόμμα της βρετανικής αντιπολίτευσης εκτιμά πως ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεν έκανε αρκετά. «Η κυβέρνηση αφήνει τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, διότι αρνείται να προβλέψει έναν σωστό φόρο, που θα αποδώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κλιματικής πολιτικής των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ.