Ο εμπορικός αντίκτυπος των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι τεράστιος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat .
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία έχουν πέσει κάτω από τα προ του πολέμου στην Ουκρανία, επίπεδα. Το ποσοστό της Ρωσίας στο σύνολο των ευρωπαϊκών εισαγωγών μειώθηκε στο μισό -από 6,4% σε 3,8% μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου. Το ίδιο ισχύει και για τις εξαγωγές. Το μερίδιο της Ρωσίας μειώθηκε από 2,3% σε 1,1% την ίδια περίοδο.
Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία μειώθηκε στο μισό σε 8,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, από το ανώτατο όριο των 19,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, τον μήνα μετά τη ρωσική εισβολή, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου είχαν εκτοξευθεί στα ύψη. Τον Νοέμβριο οι εξαγωγές ανήλθαν σε 5,4 δισ. ευρώ έναντι 13,5 δισ. ευρώ , των εισαγωγών.
Οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν πέρυσι σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2003: Κατέρρευσαν κατά 45% σε ετήσια βάση στα 14,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Γερμανικής Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων με την Ανατολική Ευρώπη.
Αύξηση στις αγορές Νικελίου
Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές εισαγωγές από τη ρωσική πλευρά, μόνο οι εισαγωγές νικελίου σημειώνουν άνοδο.
Το νικέλιο είναι βασικό συστατικό για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δύσκολα μπορεί να κάνει χωρίς τη Ρωσία, καθώς έχει δει τις προμήθειες της από την Ινδονησία να εξαντλούνται. Η Ρωσία είναι στους τρεις κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο , μαζί με τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία .
Οι εισαγωγές νικελίου που δεν υπόκεινται σε ειδική απαγόρευση υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Μαρτίου 2022. Συνεπώς, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές νικελίου στην ΕΕ παρέμεινε σχεδόν σταθερό μεταξύ του 2021 και του τρίτου τριμήνου του 2022.
Αντίθετα, για όλες τις άλλες πρώτες ύλες που προμηθεύει η Ρωσία την ΕΕ,η τάση είναι πτωτική. Οι μεγαλύτερες μειώσεις είναι στον άνθρακα, όπου το μερίδιο της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές εισαγωγές μειώθηκε από 45% το 2021 σε μόλις 13% το τρίτο τρίμηνο του 2022. Τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό ήταν μάλιστα κοντά στο μηδέν.
Μποϊκοτάροντας τον ρωσικό άνθρακα, η ΕΕ αύξησε δραστικά τις εισαγωγές της από την Νότια Αφρική. Οι εισαγωγές άνθρακα από τη Νότια Αφρική ,τετραπλασιάστηκαν , φθάνοντας στο 14% του συνόλου των ευρωπαϊκών εισαγωγών .
Η Κολομβία και το Καζακστάν έχουν επίσης αυξήσει τις εξαγωγές άνθρακα στην ΕΕ.
Η μείωση των εξαγωγών ρωσικού χάλυβα και σιδήρου στην ΕΕ, ωφέλησε κυρίως τους Κινέζους παραγωγούς. Το μερίδιο της Κίνας στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα αυξήθηκε από 5% το 2021 σε 13% το τρίτο τρίμηνο.
Αντίθετα, η Ουκρανία, λόγω του πολέμου ,έχει εξαφανιστεί από τα ραντάρ και δεν περιλαμβάνεται πλέον στους έξι κορυφαίους εταίρους της Ευρώπης στις εξαγωγές άνθρακα.