Kαταγγελία φοροφυγάδων με ένα κλικ

1 year ago 227
Kαταγγελία φοροφυγάδων με ένα κλικ

Οι πολίτες θα συμπληρώνουν την ειδική φόρμα και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, το σύστημα θα τα μεταβιβάζει στον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα και η βάση της καταγγελίας και εν συνεχεία θα δίνεται το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει σχετικός έλεγχος. [A.P.]

Hλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και η οποία αναμένεται να τεθεί προσεχώς σε λειτουργία.

Παρά τις εντατικές προσπάθειες μέσω των νέων τεχνολογιών να περιορισθεί η φοροδιαφυγή, αυτή κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και συντελείται τόσο από τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποκρύβουν φορολογητέα ύλη όσο και από τους έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα από τον ΦΠΑ. Το ύψος της φοροδιαφυγής ήταν και ο σημαντικότερος λόγος που οι κυβερνήσεις την εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων αύξαναν τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα προκειμένου να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό σε συνδυασμό με τα υψηλά αφορολόγητα όρια και τις παροχές.

Kαταγγελία φοροφυγάδων με ένα κλικ-1

Οπως παρουσίασε πρόσφατα και η ΓΣΕΕ στη μελέτη «Η άνιση κατανομή του φορολογικού βάρους στα νοικοκυριά στην Ελλάδα», κατά μέσον όρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε κάθε ευρώ που συλλέγεται από άμεσους φόρους αντιστοιχεί 1 ευρώ από έμμεσους φόρους, ενώ στην Ελλάδα σε κάθε ευρώ άμεσων φόρων αντιστοιχεί 1,8 ευρώ έμμεσων φόρων.

Θα εντοπίζονται άμεσα τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Συμπερασματικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι συντελεστές όλων των έμμεσων φόρων, είτε πρόκειται για τον ΦΠΑ είτε για ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη δεκαετία των μνημονίων. Αυτό εξηγεί και την κατακόρυφη αύξηση του μεριδίου του ΑΕΠ που καταλαμβάνουν τα έσοδα από την έμμεση φορολογία στο ίδιο χρονικό διάστημα. Οπως αναφέρεται στη μελέτη, στην περίπτωση των έμμεσων φόρων οι εκτεταμένες και αλλεπάλληλες αυξήσεις των σχετικών συντελεστών, τόσο του ΦΠΑ όσο και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, εκτόξευσαν τη φορολογική επιβάρυνση από 11,4% της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών το 2008, σε 15,7% το 2019. Παράλληλα, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν σημαντικά χαμηλότερα εισοδήματα από αυτά που εισπράττουν, κάτι που φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις και από τον τρόπο διαβίωσής τους.

Πώς θα λειτουργεί

Εκτός από τις νέες τεχνολογίες και τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με την ΑΑΔΕ, η φορολογική διοίκηση θέτει σε εφαρμογή την πλατφόρμα καταγγελιών και, όπως αναφέρει στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, οι καταγγελίες μπορούν να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες και οι οποίες θα αξιολογούνται από το ίδιο σύστημα, το οποίο θα μπορεί μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Οι πολίτες θα συμπληρώνουν την ειδική φόρμα και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, το σύστημα θα τα μεταβιβάζει στον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα και η βάση της καταγγελίας και εν συνεχεία θα δίνεται το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει σχετικός έλεγχος. Παράλληλα, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αναγράφουν αναλυτικά την καταγγελία που υπέπεσε στην αντίληψή τους, είτε οι ίδιοι έπεσαν θύματα κάποιας επιχείρησης ή επαγγελματία.

Kαταγγελία φοροφυγάδων με ένα κλικ-2

Μπόνους για την αποκάλυψη «μαϊμού» αποδείξεων

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα αποκαλύπτει τα μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες οι οποίοι καταγγέλλουν «μαϊμού» αποδείξεις μέσω της εφαρμογής Appodixi.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που από την καταγγελία διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έχει πειράξει τον φορολογικό μηχανισμό και εκδίδει πλαστές αποδείξεις, ο καταγγέλλων θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Το κατώτατο όριο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι περί τα 200-300 ευρώ (με βάση τον αρχικό σχεδιασμό), ενώ το ανώτατο όριο θα ξεπερνάει τις 2.000 ευρώ.

Με τη βεβαίωση του φόρου και του προστίμου θα γίνεται και η κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του πολίτη που συνέβαλε στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Ακόμα και εάν η επιχείρηση προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και μετά στα Διοικητικά Δικαστήρια, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια, ο καταγγέλλων θα λάβει το ποσό με τη βεβαίωση των φόρων και των προστίμων, ασχέτως εάν εκ των υστέρων δικαιωθεί για κάποιο λόγο η εταιρεία. Από τις 20 Σεπτεμβρίου που ενεργοποιήθηκε το νέο μέτρο μέχρι σήμερα περίπου 200.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή Appodixi στο κινητό τηλέφωνό τους, μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητά τους.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original