Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Oι εκλογές του 1946 και η συμπλοκή στο Λιτόχωρο

1 year ago 39

«Από την ώραν κατά την οποίαν ήνοιξαν τα εκλογικά τμήματα –εις τας 6.45 π.μ. τα περισσότερα, μερικά όμως με καθυστέρησιν μιας περίπου ώρας λόγω τεχνικών δυσκολιών– σταθερά, παγία επεκράτησεν εις ολόκληρον την περιοχήν της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης η εντύπωσις, πρώτον της πλήρους αποτυχίας του συνθήματος της αποχής, διά της αθρόας από των πρωινών ακόμη ωρών προσελεύσεως των πολιτών εις τα εκλογικά τμήματα, της απολύτου, της πραγματικώς απολύτου τάξεως και τρίτον της σοβαρότητος με την οποίαν οι εκλογείς εξετέλεσαν το εκλογικόν των καθήκον», γράφει η «Καθημερινή» στο πρωτοσέλιδό της, την 1η Απριλίου 1946.

Επρόκειτο για τις εκλογές που είχαν προκηρυχθεί στις 19 Ιανουαρίου 1946 και που θα αποτελούσαν την πρώτη εκλογική αναµέτρηση από τον Ιανουάριο του 1936. Eρχονταν σε µια περίοδο µεγάλης πολιτικής αστάθειας, κατά την οποία η αµοιβαία καχυποψία ολοένα και αυξανόταν και διαφαινόταν η σοβαρή πιθανότητα ανοιχτής εµφύλιας σύγκρουσης. Από τη µεριά του το ΚΚΕ αποφάσισε να καλέσει σε αποχή από τις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η διεξαγωγή τους πριν από το δηµοψήφισµα για το πολιτειακό ήταν σαφής παραβίαση της Συµφωνίας της Βάρκιζας, που είχε υπογραφεί στις 12 Φεβρουαρίου του 1945. Επιπλέον, επικαλούµενο µια σειρά γεγονότων εις βάρος ατόµων φίλα προσκείµενων στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ, που χαρακτηρίστηκαν ως «Λευκή Τροµοκρατία», υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν εγγυήσεις για τη διενέργεια αδιάβλητων εκλογών.

Ωστόσο, παρά την τάξη την οποία επέδειξαν οι Αθηναίοι ψηφοφόροι, ένα γεγονός που συνέβη το βράδυ της προηγουµένης των εκλογών έµελλε να σηµαδέψει την ιστορία της µεταπολεµικής Ελλάδας: «Κατά τηλεγράφηµα του ∆ιοικητού χωροφυλακής Κατερίνης προς το υπουργείον ∆ηµοσίας Τάξεως την 11.30 νυκτερινήν ώραν της 30ής Μαρτίου συµµορία 100 και πλέον κοµµουνιστών ωπλισµένων δι’ αυτοµάτων όπλων και όλµων προσέβαλαν δολοφονικώς τους εις τον σταθµόν χωροφυλακής Λιτοχωρίου Κατερίνης στρατωνιζοµένους άνδρας της χωροφυλακής και εθνοφυλακής, οίτινες προωρίζοντο διά την τήρησιν της τάξεως κατά τας εκλογάς. Επηκολούθησε συµπλοκή διαρκέσασα πλέον της ώρας, καθ’ ην το οίκηµα του σταθµού χωροφυλακής ανεφλέγη εκ των βληµάτων των όλµων. Κατά την συµπλοκήν εφονεύθησαν 5 χωροφύλακες, ένας λοχίας και ένας στρατιώτης».

Η συµπλοκή στο Λιτόχωρο θεωρήθηκε ως η απαρχή του εµφυλίου πολέµου. Τελικώς στις εκλογές επικράτησαν οι φιλοβασιλικές παρατάξεις (η Ηνωµένη Παράταξις Εθνικοφρόνων έλαβε ποσοστό 55,12%), ακολούθησε δε η επάνοδος του Γεωργίου Β΄. Oι εκλογές του 1946 και η συμπλοκή στο Λιτόχωρο-1

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original