Ιστορικά Φύλλα με την «Κ»: Η εκλογική νίκη του Λαϊκού Κόμματος

1 year ago 47

«Αι Αθήναι έδωσαν χθες το σύνθημα της Νίκης», αναγγέλλει στο πρωτοσέλιδο της 26ης Σεπτεμβρίου 1932 η «Καθημερινή», ανακοινώνοντας την εκλογική νίκη του Λαϊκού Κόμματος. Οι εκλογές του 1932 διεξήχθησαν σε ένα τεταμένο κλίμα λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου στις 21 Μαΐου, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν θα επέστρεφε στη χώρα αν δεν λαμβάνονταν μέτρα για την ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και δεν περιοριζόταν η ελευθεροτυπία, ενώ λίγες ημέρες πριν η χώρα είχε κηρύξει πτώχευση.

Μετά την παραίτηση του Βενιζέλου, ανέλαβε τον σχηματισμό κυβέρνησης ο Αλ. Παπαναστασίου, ο οποίος όμως παραιτήθηκε σύντομα.

Στις 5 Ιουνίου σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση των Φιλελευθέρων με πρωθυπουργό τον Βενιζέλο και στις 19 Αυγούστου διαλύθηκε η Βουλή και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 25 Σεπτεμβρίου, οι οποίες διεξήχθησαν με σύστημα απλής αναλογικής.

«Από της 9ης νυκτερινής αφ’ ης ήρχισαν να φθάνουν τα πρώτα αποτελέσµατα διετέθησαν τρεις αξιωµατικοί οίτινες παρελάµβανον ταύτα εκ του υπουργείου Εσωτερικών και τα µετέφερον εις την οικίαν του κ. Βενιζέλου.

Εκεί ήσαν συγκεντρωµένοι οι επιτελείς του βενιζελικού κόµµατος οίτινες και ελάµβανον γνώσιν αυτών κανονίζοντες κατόπιν ποία εκ των αποτελεσµάτων έπρεπε να δοθούν εις την δηµοσιότητα», γράφει στο ρεπορτάζ της η «Καθηµερινή».

Την επόµενη µέρα, στις 27 Σεπτεµβρίου, ο ιδρυτής και εκδότης της «Καθηµερινής» Γεώργιος Α. Βλάχος γράφει στο κύριο άρθρο: «[…] ∆εν ηθελήσαµεν εις ώρας τόσον κρισίµους να προηγηθή η εκλογική διαµάχη της από αύριον προσπαθείας προς σωτηρίαν του τόπου.

∆εν ηθελήσαµεν να ετοιµάσωµεν µόνοι εκ κακής προµελέτης, διά της Αναλογικής, την ακυβερνησίαν της χώρας. Αλλ’ ό,τι δεν ηθελήσαµεν έγινε. Εγινεν η Αναλογική, προηγήθησαν οικτραί εις µέσα και αθλιότητας αι ηµέραι των εκλογών, το χάος ηνοίχθη, οι Στρατιωτικοί είνε εκτός των Στρατώνων, αι κακαί ηµέραι έρχονται, συνέχεια τόσων άλλων. Κατ’ αυτάς λοιπόν τι θα γίνη ο τόπος;.. Ο Υψιστος ας τον προστατεύση. ∆ιότι ηµείς οι Ελληνες δεν φαίνεται ότι µεριµνώµεν περί αυτού…».

Τελικά, παρά την εκλογική νίκη του Λαϊκού Κόµµατος, κανένα κόµµα δεν κέρδισε την αυτοδυναµία και η χώρα βυθίστηκε ακόµα περισσότερο σε πολιτική αστάθεια. Η εκλογική νίκη του Λαϊκού Κόμματος-1

Read Original