Ισραηλινοί χάκερ: Μηχανισμός χειραγώγησης εκλογών

1 year ago 62
 Μηχανισμός χειραγώγησης εκλογών

«Εχουμε εργασθεί σε 33 εκλογές αρχηγών κρατών, από τις οποίες οι 27 ήταν νικηφόρες», ισχυρίζεται ο Ταλ Χανάν (φωτ. κάτω), του οποίου η αμοιβή κυμαίνεται σε 6 εκατ. και 15 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των «αποστολών» η στήριξη προς τον πρόεδρο της Σενεγάλης Μακί Σαλ (φωτ. επάνω) και η συκοφαντική εκστρατεία κατά του υπευθύνου για την αποκάλυψη του σκανδάλου 1MDB στη Μαλαισία. [A.P. Photo/Jane Hahn]

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εναντι αμοιβής χειραγώγησε ομάδα Ισραηλινών χάκερ εκλογές σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου, διεισδύοντας σε δίκτυα υπολογιστών, πραγματοποιώντας πράξεις ηλεκτρονικής δολιοφθοράς και δημοσιεύοντας υλικό παραπληροφόρησης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με αποκάλυψη των εφημερίδων The Guardian, Le Monde, Haaretz και του δικτύου Radio France.

 Μηχανισμός χειραγώγησης εκλογών-1Η ομάδα του 50χρονου Ταλ Χανάν, που αναλαμβάνει συμβόλαια με το ψευδώνυμο «Ομάδα Χόρχε», φέρεται να έχει δραστηριοποιηθεί σε εκλογές πολλών χωρών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κυρίως στην Αφρική, αλλά και στην Ευρώπη, στη ΝΑ Ασία και στη Λατινική Αμερική.

Μεταξύ των «αποστολών» που ανέλαβε ξεχωρίζουν η προώθηση της πυρηνικής ενέργειας στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, η στήριξη προς τον πρόεδρο της Σενεγάλης Μακί Σαλ και η συκοφαντική εκστρατεία με στόχο τον Ελβετό πληροφοριοδότη Ζαβιέ Ζουστό, υπεύθυνο για την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς 1MDB στη Μαλαισία. Δημοσιογράφοι των παραπάνω μέσων ενημέρωσης, που παρίσταναν τους επίδοξους πελάτες της «Ομάδας Χόρχε», κατέγραψαν τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Χανάν.

Παράνομη δράση

Η Ομάδα ζητάει από τους πελάτες της να θέσουν συγκεκριμένο πολιτικό ή οικονομικό στόχο. «Ποιον επιδιώκουμε να επηρεάσουμε; Ποιο είναι το αφήγημα; Τι θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο;», λέει ο Χανάν κατά τη διάρκεια συνομιλιών μέσω βίντεο και μιας εκ του σύνεγγυς συνάντηση το 2022. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι ως επί το πλείστον παράνομες, όπως τηλεφωνική παρακολούθηση, διείσδυση σε λογαριασμούς email ή ακόμη και συντονισμένες και εντατικές εκστρατείες δυσφήμησης στα κοινωνικά δίκτυα.

Με παρουσία και στην Ελλάδα, η «Ομάδα Χόρχε» λειτουργεί μισθοφορικά, χρεώνοντας για τις υπηρεσίες της.

Ο Χανάν είπε στους επίδοξους πελάτες του κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Τελ Αβίβ: «Εμπλεκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια εκλογική διαδικασία στην Αφρική. Διαθέτουμε ομάδα στην Ελλάδα και ομάδα στα Εμιράτα. Εχουμε εργασθεί σε 33 εκλογές αρχηγών κρατών, από τις οποίες οι 27 ήταν νικηφόρες». Οι ισχυρισμοί του δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν, ενώ η αμοιβή του κυμαίνεται μεταξύ 6 εκατ. και 15 εκατ. ευρώ για χειραγώγηση εκλογών.

Ο Χανάν λέει ότι το λογισμικό Aims που έχει δημιουργήσει η ομάδα του είναι ικανό να δημιουργεί 5.000 πλασματικούς λογαριασμούς «μποτς» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παράγοντας και διασπείροντας προπαγάνδα. Το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί σε 17 εκλογές, λέει.

Στη συνάντηση που είχε με τους πελάτες – δημοσιογράφους, ο Χανάν προχώρησε σε επίδειξη των ικανοτήτων του λογισμικού διείσδυσης που χρησιμοποιεί. «Αν κάποιος χρησιμοποιεί σήμερα Gmail ή την εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram, νομίζει ότι οι επικοινωνίες του είναι ασφαλείς. Στην πραγματικότητα το λογισμικό μας δίνει πρόσβαση σε όλους τους φακέλους Gmail του στόχου, αλλά και στους σκληρούς του δίσκους. Αν νομίζετε ότι το Telegram είναι ασφαλές, μπορώ να σας πω ότι έχουμε πλήρη πρόσβαση σε κάθε δεδομένο», είπε ο Χανάν, αφού πραγματοποίησε επίδειξη της ικανότητας αυτής του λογισμικού του.

Η «Ομάδα Χόρχε» φέρεται να έστειλε μέσω Amazon σεξουαλικό βοήθημα στην κατοικία πολιτικού, με στόχο να πεισθεί η σύζυγός του ότι διατηρούσε εξωσυζυγικό δεσμό. Οι αποκαλύψεις αυτές δημιουργούν ερωτήματα για την επιρροή τέτοιων κακόβουλων παικτών στη δημοκρατική διαδικασία, ενώ φέρνουν σε δύσκολη θέση το Ισραήλ.

Οι πρόσφατες ισραηλινές κυβερνήσεις έχουν δεχθεί επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για την εξαγωγή λογισμικού κατασκοπείας και κυβερνοεπιθέσεων, το οποίο αξιοποιείται από τα πλέον βίαια και ανελεύθερα καθεστώτα του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Read Original