Ιράν: Ανακάλυψη κοιτάσματος μαμούθ με πολύτιμο λίθιο

1 year ago 68

Τεράστιο κοίτασμα λιθίου, που χαρακτηρίζεται ως ο «λευκός χρυσός», για την βιομηχανία μπαταριών και των ηλεκτρικών οχημάτων,  ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε το Ιράν, στο Χαμεντάν, μια ορεινή επαρχία στα δυτικά της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Βιομηχανίας, Μεταλλείων και Εμπορίου.

Το υπουργείο πιστεύει ότι το κοίτασμα περιέχει 8,5 εκατομμύρια τόνους λιθίου.  Εάν τα νούμερα είναι ακριβή, τότε θα πρόκειται για το το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στον κόσμο μετά τη Χιλή, με κοιτάσματα 9,2 εκατομμυρίων τόνων  σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο.

Η είδηση, αν αληθεύει, ίσως αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για την μαστιζόμενη από τις πολυετείς βαριές διεθνείς κυρώσεις, οικονομία της χώρας αν και οι εμπορικοί της εταίροι θα είναι πιθανότατα περιορισμένοι λόγω των κυρώσεων.

Η τιμή του μετάλλου, παρά την πρόσφατη διόρθωση, έχει εκτοξευθεί στα ύψη τον τελευταίο χρόνο λόγω της έντονη ζήτησης για εξαρτήματα ηλεκτρικών οχημάτων, εν μέσω σοβαρών προβλημάτων διεθνώς στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά και του πληθωρισμού. Η νέα εξέλιξη  θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του μετάλλου σε περαιτέρω πτώση, ανάλογα πάντα με την ικανότητα του Ιράν να εξάγει.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά η αδυναμία του να εξάγει ευρέως λόγω των κυρώσεων έχει συρρικνώσει την ικανότητά του για έσοδα και συνάλλαγμα, καθώς και την δυνατότητά του να συμμετέχει στον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Πτώση της τιμής προβλέπει η Goldman Sachs

“Αισιοδοξούμε για τις τιμές των βασικών μετάλλων για τους επόμενους 9-12 μήνες ενώ περιμένουμε μείωση των τιμών του λιθίου μαζί με το κοβάλτιο και το νικέλιο”, ανέφερε έκθεση του γραφείου έρευνας εμπορευμάτων της  Goldman Sachs sta τα τέλη Φεβρουαρίου

Τα επόμενα δύο χρόνια, η Goldman αναμένει ότι η ετήσια προσφορά λιθίου θα αυξηθεί κατά 34% μέσο όρο με πρωταγωνιστές την Αυστραλία και την Κίνα, οι οποίες κατέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες προμήθειες του μετάλλου παγκοσμίως.

naftemporiki.gr

Read Original