Ηλεκτροκίνηση: Έρχονται επιδοτήσεις για δημόσιους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

1 year ago 53

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ 28.04.2023 | 11:56

Στόχος η εγκατάσταση 8.000 φορτιστών, σύμφωνα με την κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέα Ενέργειας & Ορυκτών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (26-29 Απριλίου 2023), σε συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της ηλεκτροκίνησης και της ψηφιακής ατζέντας στην κινητικότητα, η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προανήγγειλε την έναρξη ενός νέου προγράμματος για την επιδότηση της εγκατάστασης δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Θα προβλέπει επιδότηση έως 70% του κόστους, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια, ενώ έχει ως στόχο την εγκατάσταση 8.000 φορτιστών συνολικά.

Με την ευκαιρία, η κα Σδούκου δήλωσε πως το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων "Κινούμαι Ηλεκτρικά 2" προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ήδη στο πρώτο 8μηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε η ίδια, έχουν κατατεθεί σχεδόν 17.000 αιτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα, όσες ήταν συνολικά οι αντίστοιχες αιτήσεις σε ολόκληρο τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, ο οποίος θυμίζουμε πως διήρκησε 18 μήνες. Πάνω από το 30% των αιτήσεων αφορά σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, περίπου το 32% στην μικροκινητικότητα και το 36% αφορά σε ηλεκτρικά ποδήλατα.

Από την άλλη, ο κος Ιωάννης Ξιφαράς, Γενικός Γραμματέας Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διασφάλισης της απαραίτητης ασφάλειας, το οποίο ευθύνεται για το γεγονός πως δεν έχουν εγκατασταθεί φορτιστές σε πολλά σημεία των εθνικών οδικών οδών, όπως η Εγνατία Οδός, καθώς εκεί δεν υπάρχουν ΣΕΑ. Τόνισε ωστόσο ότι φέτος έχουν διπλασιαστεί οι φορτιστές και πως η ευρωπαϊκή υποχρέωση για σταθμούς φόρτισης ανά 60 χιλιόμετρα καλύπτεται στο 65% των εθνικών δικτύων της χώρας μας.

Ο κος ο Τάσος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι δεν τίθεται κανένα θέμα επάρκειας του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε για τους νέους ούτε για μελλοντικούς αυξημένους στόχους. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι 1,5 εκατομμύριο συνδέσεις είναι ήδη διαθέσιμες για φορτιστές.

Το σχετικό πάνελ με τίτλο "Η εξέλιξη των ESG: Ο ρόλος της ηλεκτροκίνησης και της ψηφιακής ατζέντας στην κινητικότητα" συντόνισε ο Μιχάλης Γεωργιάδης Γενικός Διευθυντής του GOCAR.

Read Original