Ίδια τακτική από τους θεσμικούς

1 year ago 52

Με την ίδια τακτική που χρησιμοποίησαν προχθές, προσέγγισαν και χθες τις συναλλαγές στην αθηναϊκή αγορά οι θεσμικοί. Συνεπώς τους βόλεψε και παράλληλα δεν αισθάνθηκαν πως απειλούνται από απροσδόκητες εντολές αγοράς ή πώλησης των traders, με εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα πλαίσια κινήσεων. Ωστόσο, δεν θέλησαν να αφήσουν τη ζήτηση να περάσει τους βασικούς δείκτες σε θετικό πεδίο, με αποτέλεσμα να έχουμε τον μέσο όρο της αγοράς στο -0,67% και τις 1.098,05 μονάδες. Ήτοι σε αρνητικό πεδίο μόνιμα από το ξεκίνημα έως τις 14:10, που ο τζίρος, ασθμαίνοντας, πλησίασε τα 26 εκατ. ευρώ. Η ισορροπία στα blue chips είχε ως βάση τα μεγάλα κέρδη των ΟΛΠ (+2,5%), ΕΛΧΑ (+3,17%) και ΒΙΟ (+4,61%).

Στον αντίποδα συναντούσαμε τότε τις ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ με απώλειες από 2,15% έως 2,35%. Το φαινόμενο να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των blue chips, με βάση την ημερήσια πτώση τους τα τραπεζικά, υπογραμμίζει την ύπαρξη στοιχημάτων που σχηματίστηκαν δύο εβδομάδες πριν από την τρέχουσα. Είχαν δε ως κεντρικό κίνητρο την περίφημη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από την S&P. Οι δε ισχυροί θεσμικοί που επιθυμούν να τοποθετούνται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, διαπιστώνοντας αυτή τη δυναμική την ενισχύουν, για να την εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Με αποτέλεσμα να διατηρείται ο Γ.Δ. σχεδόν ακίνητος στις 1.095 μονάδες.

Ήταν, δηλαδή, με τη συμπλήρωση τεσσάρων ωρών και είκοσι λεπτών, οριακά πάνω από το τότε ελάχιστο ημέρας (1.094,33 μονάδες) και με τον τζίρο στα 30 εκατ. ευρώ. Η αγορά έως τότε έδειξε πως αντέχει μια πλάγια κίνηση κοντά στις 1.094 μονάδες. Αυτό, όμως, που θα διασφάλιζε μια σταθερότητα στο φρόνημα των επενδυτών ήταν να περνούσε ο Γ.Δ. ψηλότερα από τις 1.100 μονάδες. Κάτι που αποκαλύφθηκε σχετικά νωρίς ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί. Το θετικό, ωστόσο, από μια αρνητική εξέλιξη ήταν πως ακόμα και στη φάση που οι πιέσεις δυνάμωσαν, οδηγώντας τον Γ.Δ. ένα σκαλί χαμηλότερα, στις 1.090 μονάδες, ο τζίρος έως τις 17:00 δεν ξεπέρασε τα 49,6 εκατ. ευρώ!

Συνεπώς οι αποφασισμένοι να ξεφορτωθούν μετοχές ήταν λίγοι ή είχαν μικρή θέση σε τραπεζικές μετοχές. Τρία καθοδικά βήματα ενδοσυνεδριακά, με τον Γ.Δ. να αρχίζει από τις 1.102 μονάδες, να στέκεται στις 1.094,5, για να κάνει πλάγια κίνηση για διάστημα από τις 15:00 έως τις 16:30. Αμέσως μετά, έχοντας δεδομένη την κάθοδο στη Wall Street, προέκυψαν οι πιέσεις μέχρι το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αυτές όρισαν το κατώτερο ημέρας στις 1.089 μονάδες και «υποχρέωσαν» σε κινήσεις βελτίωσης των αποτιμήσεων στις δημοπρασίες, με τζίρο τελικά άνω των 67,1 εκατ. ευρώ.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Δήμητρα ή… Μίτση

Κελαηδήστε ωραία μου πουλάκια… κελαηδήστε. Θα ήταν τραγούδι σε καλοστημένη εισαγωγή δηλώσεων πολιτικών παραγόντων στις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές. Οι δε συνάδελφοι που έχουν την ευθύνη τους, καλό θα ήταν να μην παίρνουν τόσο σοβαρά τα λεγόμενα των πολιτικών που προέρχονται και αντιπροσωπεύουν εξωτικού τύπου πολιτικές προσεγγίσεις. Από το κόμμα του «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες» υπήρξαν δηλώσεις για επιστροφή σε ένα νόμισμα που θα απελευθέρωνε την οιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση από την υποχρέωση να υπακούει στις υποδείξεις των Ευρωπαίων εταίρων. Η Δήμητρα και σε πιο κοσμοπολίτικη εκδοχή η… Μίτση θα μπορούσε να είναι το νόμισμα που θα έκανε τους δανειστές να σταματήσουν να ονειρεύονται την εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Μην ταράζεστε όταν ακούτε αυτές τις προτάσεις, συνάδελφοι. Φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και αυτή η κατεύθυνση, δηλαδή η πορεία προς τη ριζική θραύση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας. Μετά, όμως, πώς θα συναλλασσόμαστε; Θα μας το αναπτύξουν οι όψιμοι επαναστάτες.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Read Original