Σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής ατζέντας αναβαθμίζεται το μεταναστευτικό με αιχμή την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο. Το ζήτημα της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της χώρας, με δεδομένη την εμπειρία της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από τη γείτονα, αποτελεί θέμα στο οποίο η κυβέρνηση προτάσσει την επιτυχή αντιμετώπιση μιας κατάστασης με χαρακτηριστικά ασύμμετρης απειλής έναντι των τοποθετήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που ουκ ολίγες φορές διακρίνονται από διάθεση μιας πιο χαλαρής αντιμετώπισης της μεταναστευτικής πίεσης.
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στον Εβρο ώστε να στείλει «επιτόπιο» μήνυμα για τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα. Ηδη από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στον Γέρακα, αποσαφήνισε τις προθέσεις του: «Είτε με είτε χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Εβρο θα τελειώσει».
Η κυβέρνηση εγκαλεί τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για την κατάθεση τροπολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο με την οποία ζητείται να σταματήσει η χρηματοδότηση για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συμπεριλαμβάνει βεβαίως και την Ελλάδα ως φυσικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε χθες «ποιοι είναι απέναντι σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια να ασφαλίσει η χώρα τα σύνορά της». Σε εκείνο το σημείο ακούστηκαν αποδοκιμασίες προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνει: «Να το ακούσετε όλοι, δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες. Χρειάζεται απλώς κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη μέρα».
Ο κ. Οικονόμου
Η κυβέρνηση εγκαλεί τον Δ. Παπαδημούλη για την τροπολογία με την οποία ζητείται να σταματήσει η χρηματοδότηση για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Είναι σαφές πως στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που τους έδωσε η τροπολογία του κ. Παπαδημούλη και ενόψει εκλογών θα βάλουν ψηλά στην ατζέντα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες ο κ. Οικονόμου συμπεριέλαβε το μεταναστευτικό στον κεντρικό κορμό της ενημέρωσης, σημειώνοντας πως το 2015 το 75% των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη περνούσε μέσα από την Ελλάδα, ενώ το 2022 μόλις το 5% εισήλθε μέσω της χώρας μας, προσθέτοντας πως «η πρόθεση της αντιπολίτευσης είναι σαφέστατη: να επανέλθει η χώρα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό στην κατάσταση χάους που ζούσαμε επί των ημερών τους».
Η Κουμουνδούρου
Από την πλευρά της Κουμουνδούρου, όπου αντιλαμβάνονται ότι η αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό μπορεί να πλήξει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του Κέντρου, έσπευσαν χθες να διευκρινίσουν ότι το κόμμα «δεν αντιτίθεται στον φράχτη στον Εβρο. Δεν θεωρεί όμως ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και γι’ αυτό θεωρεί απαραίτητα άλλα μέτρα, όπως την ύπαρξη στην Τουρκία νόμιμης και ασφαλούς διόδου επανεγκατάστασης και μετανάστευσης προσφύγων και μεταναστών που θα κατανέμονται με δίκαιο τρόπο στις χώρες της Ε.Ε. ή όπως την εφαρμογή του μηχανισμού επιστροφών στην Τουρκία για όσους δεν δικαιούνται άσυλο».
Αναφορικά με την επίμαχη τροπολογία, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι αυτή κατατέθηκε από τις ευρωομάδες των Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων και Αριστεράς, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν εισηγητής της τροπολογίας από πλευράς της ευρωομάδας της Αριστεράς, όπως δικούς τους εισηγητές είχαν οι υπόλοιπες ευρωομάδες.