Ιατρικές σχολές: Πράσινο φως για το διδακτορικό

1 year ago 71
 Πράσινο φως για το διδακτορικό

Η Φοιτητική Εστία θα ανακαινιστεί ριζικά και σε δύο χρόνια θα αποδοθεί στους φοιτητές καινούργια. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Οι πτυχιούχοι Ιατρικής μπορούν να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή αμέσως μετά την αποφοίτησή τους ανεξάρτητα αν κατέχουν ή όχι μεταπτυχιακό δίπλωμα. Αυτό προβλέπει ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας. Συγκεκριμένα, όπως λέει η ρύθμιση, «δικαίωμα υποβολής αίτησης για την εγγραφή σε πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών έχει όποιος είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος που έχει χορηγηθεί από ΑΕΙ της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή απόφοιτος προπτυχιακού προγράμματος σπουδών ΑΕΙ κατ’ ελάχιστον πενταετούς διάρκειας που αντιστοιχεί σε 300 πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS)». Η ρύθμιση ικανοποιεί αίτημα των ιατρικών σχολών, καθώς το πρόγραμμα σπουδών τους διαρκεί 12 ακαδημαϊκά εξάμηνα και το πτυχίο αντιστοιχεί σε 360 πιστωτικές μονάδες. «Με το προηγούμενο καθεστώς, διδακτορική διατριβή μπορούσε να εκπονήσει κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή πτυχίου με integrated master. Ετσι, δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν διδακτορικό πτυχιούχοι τμημάτων 5ετούς διαρκείας και άνω, π.χ. κτηνιατρικής, ιατρικής, τα οποία δεν έχουν αναγνωριστεί ως μεταπτυχιακά – γιατί π.χ. δεν έχουν πτυχιακή εργασία ή το γνωστικό αντικείμενο δεν υποστηρίζει αυτόν τον τίτλο (του integrated master)», απάντησε στην «Κ» η υπεύθυνη Τύπου του υπ. Παιδείας, Ολγα Γιαννιάδη.

Για το ίδιο θέμα, σε πρόσφατη κοινοβουλευτική τους ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη και Υγείας Ανδρέας Ξανθός ζητούσαν την άμεση τροποποίηση του άρθρου 92 του νόμου 4957/22 που αποκλείει τους αποφοίτους των ιατρικών σχολών από την εκπόνηση διδακτορικού. Οπως τόνιζαν, «η συγκεκριμένη νομοθέτηση φαίνεται να αγνοεί πως για τους αποφοίτους Ιατρικής, η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής χωρίς την προϋπόθεση κατοχής μεταπτυχιακού αποτελούσε μια διαδεδομένη πρακτική, εφόσον το προέβλεπε ο Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών».

Μνημόνια με ξένα ΑΕΙ

Στο ίδιο ν/σ –για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, που κατετέθη στη Βουλή και είχε παρουσιαστεί κατ’ αποκλειστικότητα από την «Κ» στις 10/12/2022– δίνεται η δυνατότητα στα ελληνικά ΑΕΙ να διοργανώνουν ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών διπλής ειδίκευσης και διπλά σε συνεργασία με αναγνωρισμένα ξένα ΑΕΙ, κατόπιν σύνταξης σχετικού μνημονίου συνεργασίας, στο οποίο περιγράφονται οι ειδικότεροι όροι της συνεργασίας των ιδρυμάτων και τα στοιχεία σχετικά με τη διοργάνωση του προγράμματος.

Read Original