Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ιαπωνία ζουν ως κοινωνικοί ερημίτες, σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα, με περίπου το ένα πέμπτο των περιπτώσεων να αποδίδεται στις πιέσεις και το στρες από την πανδημία Covid-19.
Μεγάλος αριθμός «hikikomori» όπως ονομάζονται στα ιαπωνικά δήλωσε ότι είχε αρχίσει να αποσύρεται από την κοινωνική ζωή λόγω προβλημάτων που οφείλονται στις σχέσεις ή στην εργασία. Πολλοί δε εξ’ αυτών έχασαν ή εγκατέλειψαν την δουλειά τους κατά την πανδημία. Ένα σημαντικό ποσοστό – 20,6% – δήλωσε ότι η δυσχερής θέση τους προκλήθηκε από αλλαγές στον τρόπο ζωής που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της covid-19.
Οι «Hikikomori» – που χαρακτηρίζονται ως άτομα που αποσύρονται από την κοινωνία, περνώντας όλο ή σχεδόν όλο το χρόνο τους απομονωμένοι στο σπίτι – αντιπροσωπεύουν το 2% των ατόμων ηλικίας 15-62 ετών, σύμφωνα με την έρευνα.
Το υπουργικό συμβούλιο ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σε 30.000 άτομα ηλικίας 10 έως 69 ετών τον περασμένο Νοέμβριο. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων ηλικίας 15-39 ετών ήταν κοινωνικά απομονωμένοι από έξι μήνες έως λιγότερο από ένα χρόνο. Περισσότερο από το 20% δήλωσε ότι είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ λίγο περισσότερο από το 18% επικαλέστηκε την πανδημία.
Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 40-64 ετών, το 44,5% δήλωσε ότι η συμπεριφορά τους είχε προκληθεί από την εγκατάλειψη της εργασίας τους, ακολουθούμενο από το 20,6% που επικαλέστηκε την πανδημία.
Η Ιαπωνία δεν επέβαλε lockdown τύπου Ηνωμένου Βασιλείου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά ζητήθηκε από τους ανθρώπους να αποφεύγουν τις περιττές εξόδους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ ορισμένοι εργοδότες και πανεπιστήμια ενθάρρυναν την τηλεργασία και την εξ αποστάσεως μάθηση.
Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν ως ερημίτες ώθησε ορισμένες τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση. Mιά περιοχή του Τόκιο, θα διοργανώσει εκδηλώσεις κοινωνικοποίησης metaverse από τον Ιούνιο για να δώσει στους «hikikomori» την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους μέσω των avatars τους.
«Δεν πιστεύουμε ότι όλα θα λυθούν μόνο και μόνο επειδή προσφέρουμε ένα metaverse. Πιθανώς θα είναι χρήσιμο για κάποιους ανθρώπους», δήλωσε ο δήμαρχος της περιφέρειας, στην εφημερίδα Mainichi Shimbun. «Στοχεύουμε σε εκείνους που δεν μπορούν να βγουν από τα δωμάτιά τους και δεν έχουν αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να κάνουν ένα βήμα μπροστά».
Πηγή: Guardian
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr