Στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της βιομηχανίας της μόδας εστίασε μια από τις συζητήσεις της πρώτης ημέρας του 13ου Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 7 Απριλίου.
Ανάμεσα στους σκοπούς της συζήτησης γύρω από τον κόσμο της ελληνικής και παγκόσμιας μόδας ήταν μια ματιά μπροστά αλλά και πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα της.
Στη συζήτηση έλαβαν μέρος η Δήμητρα Κολοτούρα, συνιδρύτρια και πρόεδρος του ελληνικού lifestyle brand, Zeus+Δione, η οποία περίεγραψε τη 10ετή πλέον πορεία της εταιρείας που ξεκίνησε εν μέσω οικονομικής κρίσης, με πυλώνα τη διατηρήσης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από ένα σύγχρονο δημιουργικό πρίσμα.
Ο Γιώργος Ελευθεριάδης, ιδρυτής του οίκου Yiorgos Eleftheriades, ένας πρωτοπόρος δημιουργός ο οποίος μίλησε για τα 30 χρόνια της πορείας του στον κλάδο.
Η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου, shoe designer consultant στην Off-White (μέλος του κολοσσού της βιομηχανίας της πολυτέλειας, LVMH), head designer του ελληνικού brand Callista, καθώς επίσης ιδρύτρια του δικού της brand, Di Gaia.
O Βασίλης Μασσέλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Nota και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ένδυσης.
Τη συζήτηση συντόνισε η Έλις Κις, Fashion Features Director της Vogue Greece που ανήκει στο εκδοτικό όμιλο της Καθημερινής.
Η Δήμητρα Κολοτούρα αναφέρθηκε στη Zeus+Δione ως ένα brand με πάθος για την Ελλάδα, συναίσθημα που οδήγησε σ’ ένα δίκτυο συνεργατών σε όλη την επικράτεια.
Η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου μοιράστηκε την εμπειρία της ως σχεδιάστρια που ζει στην Αθήνα και συνεργάζεται στενά με εταιρία που εδρεύει στο Μιλάνο, ενώ παράλληλα, παρατήρησε ότι ανάμεσα στα ζητούμενα soft skills σήμερα, ξεχωρίζει ένας σωστός, συνεργάσιμος χαρακτήρας.
Ο Γιώργος Ελευθεριάδης μίλησε για το brand του ως μια μόδα με χαρακτήρα, ενώ εξήγησε πως οι ρόλοι του ως σχεδιαστή και ως επιχειρηματία συχνά έρχονται σε σύγκρουση.
Ο Βασίλης Μασσέλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, το εξαγωγικό άλμα του κλάδου τα τελευταία χρόνια και τόνισε ότι ανάμεσα στις προκλήσεις του χώρου είναι η ψηφιοποίηση σε όλους τους τομείς καθώς και μια πιο στοχευμένη και συνειδητοποιημένη κατανάλωση.
Οι ομιλητές μίλησαν για τη μόνιμη ανάγκη και πρόκληση της παραγωγής προϊόντων με αξία, ποιότητα και ιστορία. Επίσης, επεσήμαναν τις ελλείψεις στον εγχώριο κλάδου σε επίπεδο τεχνικό, όπως μια γενικότερη έλλειψη νέων που επιθυμούν να εργαστούν ως μοδίστρες και ράπτες.
Η συζήτηση άγγιξε επίσης τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την ανάπτυξη και τις προοπτικές που φέρνει το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και με ποιους τρόπους η τεχνογνωσία συναντά και συμπληρώνει σήμερα την τεχνολογία.
Τέλος, οι ομιλητές συμφώνησαν ότι παρά τις προκλήσεις και τις όποιες δυσκολίες, η χαρά της δημιουργίας παραμένει κάτι που πάντα προσφέρει ικανοποίηση.
Στο μεταξύ, το δυναμικό και δημοφιλές διήμερο συνέδριο φέρνει κοντά φοιτητές και νέους επαγγελματίες με τον κόσμο των επιχειρήσεων. Ψυχή της οργάνωσης είναι ο εμπνευστής του, καθηγητής Ιορδάνης Λαδόπουλος.
Οι εργασίες του 13ου Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας συνεχίζονται και ολοκληρώνονται το Σάββατο, 8 Απριλίου. Για περισσότερες πληροφορίες, www.pan-orama.org
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr