Η θαλάσσια οικονομία της Κίνας ξεπέρασε τα 9,46 τρισ. γιουάν πέρυσι

1 year ago 58

Σύμφωνα με το «Στατιστικό Δελτίο για τη Θαλάσσια Οικονομία της Κίνας το 2022» που δημοσίευσε το Υπουργείο Φυσικών Πόρων, προκαταρκτικοί υπολογισμοί δείχνουν ότι το ακαθάριστο θαλάσσιο προϊόν της Κίνας πέρυσι έφτασε τα 9.462,8 δισ. γιουάν, σημειώνοντας αύξηση 1,9% σε ετήσια βάση, και αντιπροσωπεύοντας το 7,8% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Κίνα αποτελεί μια σημαντική θαλάσσια χώρα με ακτογραμμή που υπολογίζεται σε περίπου 32.000 χιλιόμετρα, που διαθέτει πάνω από 11.000 νησιά και δικαιοδοσία σε 3 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου χώρου. Παρά το πολυτάραχο διεθνές περιβάλλον και τις δύσκολες προκλήσεις των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης, απεδείχθη ότι η θαλάσσια οικονομία της Κίνας διαθέτει ισχυρή ανθεκτικότητα και πολλές δυνατότητες. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Σύνθετου Τμήματος του Υπουργείου Φυσικών Πόρων Του Κουανγίν, το 2022 η  προστιθέμενη αξία της πρωτογενούς ναυτιλιακής βιομηχανίας της Κίνας έφτασε τα 434.5 δισ. γιουάν (4.6% του ΑΕΠ), της δευτερογενούς τα 3.456,5 δισ. γιουάν, (36,5% του ΑΕΠ) και της τριτογενούς τα 5.571,8 δισ. γιουάν (58,9% του ΑΕΠ).

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Κρατικού Κέντρου Θαλάσσιων Δεδομένων και Πληροφοριών Τσούι Σιαοτσιέν δήλωσε ότι η καταναλωτική ζήτηση έχει τονώσει το αναπτυξιακό δυναμικό της θαλάσσιας οικονομίας καθώς οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Κίνας αναβαθμίζονται, και η ζήτηση και παραγωγή προϊόντων υδρόβιας προέλευσης συνεχώς αυξάνονται.

Το 2022 η συνολική παραγωγή και εισαγωγή προϊόντων υδρόβιας προέλευσης σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 2,4% και 40,6% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Οι πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας προϊόντων υπερπόντιας αλιείας συνεχώς αυξάνονται, ενώ η προσφορά υδρόβιων προϊόντων υψηλής ποιότητας υποστηρίζει μια πιο διαφοροποιημένη κατανάλωση για τα προϊόντα αυτά.

Εργάτες βάφουν πλοίο υπό επισκευή σε αποβάθρα της Cosco Shipping Heavy Industry στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ (φωτογραφία: Φου Χαϊγέν)

Η κλίμακα της ναυπηγικής βιομηχανίας και των λιμενικών μεταφορών έχει επίσης αυξηθεί. Η Κίνα έχει καταστεί η μεγαλύτερη ναυπηγική δύναμη του κόσμου, με το 80% των παραγόμενων πλοίων της να προορίζεται για το εξωτερικό, και κατέχει επίσης την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά το μέγεθος των λιμένων της. Το 2022 τα κινεζικά λιμάνια βρίσκονταν στην έβδομη θέση μεταξύ των δέκα κορυφαίων λιμένων του κόσμου στη διακίνηση φορτίου και τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων.

Ταυτόχρονα, συνεχής πρόοδος σημειώνεται και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια η Κίνα καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την προστασία της μαγκρόβιας βλάστησης, και αποτελεί μία από τις ελάχιστες χώρες όπου σημειώνεται καθαρή αύξηση της έκτασης των µαγκρόβιων δασών. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της Εθνικής Έρευνας για τις Μεταβολές του Εδάφους το 2022, η έκταση της μαγκρόβιας βλάστησης αυξήθηκε από 7.000 εκτάρια το 2001 σε 29.000.

Στις 10 Απριλίου η Κίνα ξεκίνησε την εξ’ αποστάσεως παραγωγή φυσικού αερίου, θέτοντας σε λειτουργία την πρώτη αυτόματη πλατφόρμα εξόρυξης βαθέων υδάτων της χώρας Shenhai-1. Ιστορικά άλματα έχουν γίνει στις δυνατότητες υπεράκτιας εξερεύνησης, εκμετάλλευσης και παραγωγής πετρελαίου, με το βάθος μέχρι το οποίο είναι δυνατή η εκμετάλλευση να έχει αυξηθεί από τα 300 στα 1.500 μέτρα βάθους, με τη χώρα να εισέρχεται σε μια νέα εποχή όπου η εξόρυξη γίνεται πλέον σε εξαιρετικά μεγάλα βάθη.

Τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας προέρχεται από τις υπεράκτιες εξορύξεις, με τις τελευταίες να αντιστοιχούν σχεδόν στο 80% της αύξησης του αργού πετρελαίου της χώρας. Ο πρόεδρος της CNOOC Γουάνγκ Τονγκτσίν δήλωσε ότι καθώς η εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου βαθέων υδάτων της Κίνας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, υπάρχουν συνεπώς λαμπρές προοπτικές για την αύξηση των αποθεμάτων και της παραγωγής. Μέχρι στιγμής, τα επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου στις τρεις θαλάσσιες λεκάνες Γινγκκεχάι, Τσιονγκτόνγκναν και Τσουτσιανγκκόου στη Νότια Σινική Θάλασσα φθάνουν σχεδόν τα 800 δισ. κυβικά μέτρα. Ο αριθμός κοιτασμάτων πετρελαίου που ανακαλύφθηκε στη λεκάνη των εκβολών του ποταμού Περλ, αποτέλεσε ένα νέο ρεκόρ στην εξερεύνηση αργού πετρελαίου βαθέων υδάτων.

Read Original