Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Πολωνία, για επαφές με την ηγεσία της χώρας, ενώ από την πλευρά της η Βαρσοβία τον τίμησε με το παράσημο του Τάγματος του Λευκού Αετού που αποτελεί την κορυφαία τιμητική βράβευση στη χώρα.
«Δεν εγκαταλείψατε την Ουκρανία. Σταθήκατε στο πλευρό μας και σας είμαστε ευγνώμονες. Η σχέση μας είναι μια ιστορική σχέση […] Εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο στην Πολωνία και νιώθουν εδώ σαν στο σπίτι τους […] Θέλω να ευχαριστήσω ολόκληρο το πολωνικό έθνος για όλα αυτά», δήλωσε ο Ζελένσκι, έχοντας στο πλευρό του τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι δεν είναι ο μόνος που έχει εκτιμήσει τη στάση της Πολωνίας. «Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Πολωνία αναδύθηκε ως προπύργιο-κλειδί στην αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία. Πέρα από την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων, υπήρξε ένας σημαντικός αγωγός βοήθειας και προμηθειών προς την πλευρά της Ουκρανίας, ένας ένθερμος υποστηρικτής των πρωτοβουλιών του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ένας σφοδρός επικριτής της ηπιότητας με την οποία η Δυτική Ευρώπη αντιμετώπιζε το Κρεμλίνο», γράφει ο Ισάν Θαρούρ στην Washington Post.
Οι αμυντικές δαπάνες της Πολωνίας αναμένεται να αγγίξουν το 4% του πολωνικού ΑΕΠ. Η Βαρσοβία έχει ήδη στείλει άρματα μάχης Leopard στην Πολωνία καθώς και μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, ενώ εντός των πολωνικών συνόρων σταθμεύουν πια ποσοτικά και ποιοτικά σημαντικές αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις και δυτικά οπλικά συστήματα. Ο Αμερικανός αντιπτέραρχος Στίβεν Μπάσαμ προσφάτως χαρακτήρισε την Πολωνία «στυλοβάτη της περιφερειακής ασφάλειας».
«Υπό την απειλή της Ρωσίας» και με φόντο πια τον πόλεμο στην Ουκρανία, «η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας νιώθει δικαιωμένη», γράφει ο Ισάν Θαρούρ στην Washington Post.
«Υπάρχει ένα αίσθημα ηθικής ανωτερότητας που είναι πολύ έντονο αυτήν την περίοδο» καθώς οι Πολωνοί θεωρούν ότι είχαν δίκιο για πολλά πράγματα στο πρόσφατο παρελθόν (όταν προειδοποιούσαν για τον ρόλο της Ρωσίας και τον κίνδυνο της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια) και ότι όσοι (Γερμανοί κ.ά.) τους είχαν αγνοήσει τώρα διαψεύδονται, είχε δηλώσει ο Πιότρ Μπουράς, διευθυντής του πολωνικού γραφείου του European Council on Foreign Relations, μιλώντας στους New York Times.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε γεωπολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη, μετακινώντας το «κέντρο βάρους του ΝΑΤΟ» μακριά από τη Γαλλία και τη Γερμανία, προς τα ανατολικά, σε χώρες όπως είναι η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής.
Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας πρωταγωνιστούσε στη διεθνή ειδησεογραφία κυρίως λόγω της κόντρας της με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου, τις μεταρρυθμίσεις στην πολωνική Δικαιοσύνη και το καταγγελλόμενο από την ΕΕ πολωνικό δημοκρατικό έλλειμμα. Κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ήταν από τους πιο ένθερμους επικριτές των τεχνοκρατικών Βρυξελλών.
«Στην Ευρώπη τίποτα δεν μπορεί να προστατεύσει τα έθνη, τον πολιτισμό τους, την κοινωνική, οικονομική, πολιτική και στρατιωτική τους ασφάλεια καλύτερα από τα έθνη κράτη. Όλα τα άλλα συστήματα είναι απατηλά ή ουτοπικά», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, αφήνοντας αιχμές κατά της – προωθούμενης από άλλα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας – προοπτικής της ολοένα μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης…
Όσο για τις βουλευτικές εκλογές που αναμένονται στην Πολωνία τον ερχόμενο Νοέμβριο, εκείνες – ακόμη και αν φέρουν αλλαγές στην εξουσία – δεν πρόκειται να αλλάξουν τη φιλονατοϊκή/φιλοδυτική στάση της Βαρσοβίας έναντι της Ρωσίας. Αντιθέτως, ενδέχεται να την ενισχύσουν ακόμη περισσότερο.
Με πληροφορίες από Washington Post
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr