Χρειαζόμαστε: 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από ελιά ή σπάλα, 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ, 1 κλωνάρι σέλερι, σε λεπτές φέτες, 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε μικρούς κύβους, 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια (με τα υγρά τους), ψιλοκομμένα (όχι λιωμένα) στο μούλτι, 1 κουτ. σούπας πελτέ διαλυμένο σε 400 ml ζεστό νερό, 2 δαφνόφυλλα, 5 – 6 μπαχάρια και 5 κεδροκούκουτσα, χοντροκοπανισμένα ή τριμμένα, 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο, 50 ml κονιάκ ή 1/3 φλιτζ. τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί, τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανού, ψιλοκομμένα, και αλατοπίπερο.
Επίσης, χρειαζόμαστε δύο κατσαρόλες: μία μεσαίου μεγέθους για τα λαχανικά (μπορεί να είναι και ένα τηγάνι) και μία κάπως πιο ευρύχωρη για τον κιμά. Ο λόγος; Ο κιμάς, για να καβουρδιστεί σωστά, δεν πρέπει να «στοιβαχτεί».