Η νέα απειλή των 3 τρισ. δολ. για την παγκόσμια οικονομία έχει προέλευση ιαπωνική

1 year ago 54

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ), Χαρουχίκο Κουρόντα άλλαξε την πορεία των παγκόσμιων αγορών όταν απελευθέρωσε στον επενδυτικό κόσμο ιαπωνικά μετρητά αξίας 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα ο Κάζουο Ουεντά είναι πιθανό να διαλύσει την κληρονομιά του, θέτοντας τις βάσεις για μια αντιστροφή ροής που κινδυνεύει να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στην παγκόσμια οικονομία, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg.

Λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν από μια σημαντική αλλαγή ηγεσίας στην Τράπεζα της Ιαπωνίας οι επενδυτές προετοιμάζονται για το φαινομενικά αναπόφευκτο τέλος μιας δεκαετίας εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που τιμώρησαν τους εγχώριους αποταμιευτές και έστειλαν ένα τσουνάμι χρήματος στο εξωτερικό. Η έξοδος επιταχύνθηκε όταν ο Κουρόντα κινήθηκε για να καταστείλει  τις αποδόσεις των ομολόγων το 2016, με αποκορύφωμα ένα βουνό υπεράκτιων επενδύσεων αξίας, που αντιστοιχούσε σε πάνω από τα 2/3 του ιαπωνικού ΑΕΠ.

Όλα αυτά κινδυνεύουν να διαλυθούν υπό τον νέο διοικητή Ουεντά ο οποίος δεν φαίνεται να έχει άλλη επιλογή από το να τερματίσει το πιο τολμηρό πείραμα του εύκολου χρήματος στον κόσμο. Το διακύβευμα είναι τεράστιο: οι Ιάπωνες επενδυτές είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι κάτοχοι αμερικανικών κρατικών ομολόγων και κατέχουν τα πάντα, από βραζιλιάνικο χρέος μέχρι ομόλογα ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και τιτλοποιημένα δάνεια υψηλού ρίσκου.

Η αύξηση των επιτοκίων της Ιαπωνίας απειλεί να εντείνει την πίεση στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, οι οποίες κλονίζονται από την επιθετική πολιτική της Federal Reserve για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και του νέου κινδύνου πιστωτικής κρίσης.

Μια αλλαγή στην πολιτική της Ιαπωνίας είναι «μια πρόσθετη δύναμη που δεν έχει αποτιμηθεί» και «όλες οι οικονομίες της G-3 με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μειώσουν τους ισολογισμούς τους και θα σφίξουν την πολιτική» όταν συμβεί, δήλωσε ο Jean Boivin, επικεφαλής του το Ινστιτούτο Επενδύσεων BlackRock και πρώην Υποδιοικητής της Τράπεζας του Καναδά. «Όταν ελέγχετε μια τιμή και χαλαρώνετε το κράτημα, μπορεί να είναι προκλητικό και ακατάστατο. Πιστεύουμε ότι είναι μεγάλη υπόθεση το τι θα συμβεί στη συνέχεια».

Η αντιστροφή της ροής είναι ήδη σε εξέλιξη. Ιάπωνες επενδυτές πούλησαν ένα ρεκόρ χρέους στο εξωτερικό πέρυσι, καθώς οι τοπικές αποδόσεις αυξήθηκαν λόγω της εικασίας ότι η BOJ θα ομαλοποιήσει την πολιτική.

Ο Κουρόντα έριξε λάδι στη φωτιά τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν χαλάρωσε κατά ένα κλάσμα τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας στις αποδόσεις. Μέσα σε λίγες ώρες, τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα έπεσαν και το γιεν εκτοξεύτηκε στα ύψη, κλονίζοντας τα πάντα, από τα ομόλογα μέχρι το αυστραλιανό δολάριο.

«Έχουμε ήδη δει ένα μικρό μέρος των χρημάτων αυτών να επαναπατρίζονται πίσω στην Ιαπωνία», δήλωσε στο Bloomberg ο Jeffrey Atherton, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Man GLG, μέρος του Man Group, του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού κεφαλαίου κινδύνου στον κόσμο. «Θα ήταν λογικό να φέρουν τα χρήματα στην πατρίδα τους και να μην αναλάβουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο» εξήγησε ο Atherton, ο οποίος διευθύνει το Ιαπωνικό CoreAlpha Equity Fund.

Τα στοιχήματα για μια αλλαγή στην πολιτική της BOJ έχουν χαλαρώσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα αυξάνει την πιθανότητα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να δώσουν προτεραιότητα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο όταν οι εντάσεις εκτονωθούν, θεωρείται ότι η BOJ θα ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών του ανεπτυγμένου κόσμου.

Read Original