Η μεγάλη επιστροφή των πετρελαϊκών κολοσσών

1 year ago 129

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει την αγορά ενέργειας: Η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα αυξάνεται ξανά και αποφέρει έσοδα ρεκόρ για τις εταιρείες πετρελαίου. Τα κέρδη της Shell, της Saudiaramco, της Chevron και συνολικά των πέντε μεγαλύτερων δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ.

Οι Αμερικανικοί πετρελαϊκοί γίγαντες όπως η Chevron επένδυσαν δισεκατομμύρια φέτος για να αναπτύξουν νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Λόγω του φόβου των ελλείψεων προσφοράς, το θέμα της προστασίας του κλίματος παραμερίστηκε. Τα αποθέματα πετρελαίου βρέθηκαν ξαφνικά σε ζήτηση ξανά στο χρηματιστήριο.

Ο αναλυτής Κριστόφ Σέρμαν από το «Flossbach von Storch Research Institute» στη μελέτη του με τίτλο «(Un)clean winners» εξηγεί: «Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτιμήθηκαν πολύ χαμηλά μετά την κρίση του κορωνοϊού και τώρα αυξάνουν τα κέρδη τους με την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Επομένως τα πήγαν πολύ καλά στο χρηματιστήριο φέτος».

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Morningstar, κατά τη διάρκεια της πανδημίας επενδύθηκαν ποσά ρεκόρ στις εναλλακτικές πηγές, αλλά το ενδιαφέρον των επενδυτών μειώθηκε σημαντικά φέτος.

Ο Σέρμαν τονίζει ότι το πετρέλαιο αυτή τη στιγμή κερδίζει τη λεγόμενη καθαρή ενέργεια. «Αυτό οφείλεται στην πραγματικότητα στο γεγονός ότι οι πράσινες εταιρείες επενδύουν πολλά. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται πολύ περισσότερα κεφάλαια. Σε σχέση με τις πωλήσεις, τα χρέη των πράσινων εταιρειών είναι πολύ υψηλά, γεγονός που επιβαρύνει τις ταμειακές εισροές».

Πράσινη μετάβαση

Ωστόσο, ο ειδικός στις χρηματοοικονομικές αγορές της Greenpeace, Μαουρίσιο Βάργκας επιμένει ότι η εποχή των ορυκτών καυσίμω, συμπεριλαμβανομένης της εποχής του πετρελαίου, πλησιάζει στο τέλος της».

Η Ε.Ε. θέλει να σταματήσουν οι εκπομπές CO2 έως το 2050. Άρα ο κλάδος πρέπει να αλλάξει. Σε αυτό πρέπει να υποταχθούν και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και σε ορισμένες περιπτώσεις μπαίνουν στον δρόμο προς την λεγόμενη «πράσινη μετάβαση». Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου όπως η Shell και η BP ειδικότερα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και επενδύουν, για παράδειγμα, στην υπεράκτια αιολική ενέργεια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Read Original