«Την κακαβιά με καβούρια δεν την ήξερα, την έμαθα από τον Βασίλη Καλλίδη. Με έδωσε τη συνταγή και την έμαθα, δεν λέω ψέματα», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Άρτεμη Παπακωστίδου-Διακάκη – η μοναδική γυναίκα αλιέας στο Δέλτα του Έβρου και μαγείρισσα που μας έδωσε τη συνταγή- καθώς ανακατεύει την καβουροκακαβιά. Φρέσκα μπλε καβούρια βρίσκουμε δύσκολα και μόνο μετά από παραγγελία σε έμπιστο ψαρομανάβη, διαφορετικά επιλέγουμε καβουρόψιχα κονσέρβας από την ελληνική εταιρεία Aegean Gourmet (ενδεικτικά στα καταστήματα: Μπαλάσκας, Degustation, Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης, Εδώδιμον, σε επιλεγμένα Mega AB κ.ά.).
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 2 μέτριες πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
- 2 μέτρια καρότα, σε χοντρές φέτες
- 1 κλωνάρι σέλερι, καθαρισμένο από ίνες, σε λεπτές φέτες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 40 ml ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα
- 1 κονσέρβα καβουρόψιχα (ή 2-3 φρέσκα μπλε καβούρια, ολόκληρα)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγος χυμός λεμονιού για το σερβίρισμα