Η ιαπωνική ιδέα που έσωσε 67χρονο από την κατάθλιψη της συνταξιοδότησης

1 year ago 62

Το 2007, σε ηλικία 52 ετών, αναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί εν μία νυκτί. Μια μαγνητική τομογραφία είχε αποκαλύψει έναν όγκο, στο μέγεθος μιας μεγάλης μελιτζάνας, στη λεκάνη του. Στο 98% αυτών των περιπτώσεων, όπως είπε ο ογκολόγος στον George Jerjian, οι όγκοι των οστών είναι δευτερογενής καρκίνος. Εκτίμησε ότι είχε περίπου έξι μήνες ζωής. Η ζωή τον διέψευσε και τώρα περιγράφει την εμπειρία του στο CNBC.

Mετά από δύο επιτυχημένες επεμβάσεις, χρειάστηκε μερικούς μήνες για να αναρρώσει με πατερίτσες και να μάθει πώς να περπατάει ξανά. «Μετά την παραλίγο θανατηφόρα εμπειρία μου, ήμουν στη σύνταξη για 10 χρόνια. Βρέθηκα βαριεστημένος, ανήσυχος και κολλημένος. Ο ενθουσιασμός και η ενέργειά μου μειώθηκαν. Η ψυχική μου υγεία υπέφερε» εξομολογείται.

«Κανείς άλλος που ήξερα ότι ήταν συνταξιούχος δεν μου είπε ότι αυτά ήταν πράγματα που θα μπορούσα να ζήσω. Αλλά όταν μοιράστηκα μαζί τους πώς ένιωθα, παραδέχτηκαν ότι ένιωθαν το ίδιο μερικές φορές» συνεχίζει.

Τότε ήταν που αποφάσισε να «αποσυνταξιοδοτηθεί» και να δημιουργήσει μια εταιρεία «καθοδήγησης νοοτροπίας» για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιτύχουν μια πιο ικανοποιητική συνταξιοδότηση από ό,τι ο ίδιος είχε.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της συνταξιοδότησης

Η σύνταξη σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Έκανα μια βαθιά έρευνα σε περισσότερους από 15.000 συνταξιούχους άνω των 60 ετών και τους έθεσα μια ερώτηση: «Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε στη συνταξιοδότηση;».

Παρακάτω είναι μια μικρή επιλογή από απαντήσεις που έλαβα στις κατηγορίες με τις περισσότερες αναφορές:

Μετανιώνω:

«Μου λείπει να κάνω τη δουλειά που αγαπώ».
«Δεν νομίζω ότι η σύνταξη είναι για μένα. Θέλω να επιστρέψω στη διδασκαλία».
«Δεν είμαι σίγουρος τι να κάνω με τον χρόνο μου. Νιώθω χαμένος.”

Νιώθω υγιής

«Διατηρώ το μυαλό μου υγιές και προσθέτω αξία στον κόσμο».
«Ασχολούμαι με πράγματα που δεν προλάβαινα πριν».
«Αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου και στους δικούς μου».

Απώλεια ταυτότητας

«Ο φόβος της απώλειας της ταυτότητάς μου δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια μιας ζωής».
«Οι άνθρωποι δεν σε βλέπουν πια».
«Αισθήματα απόρριψης — εσωτερικευμένα, όχι εκφρασμένα».

Να τι μας λέει αυτό: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη συνταξιοδότηση για την οποία κανείς δεν μιλάει, από την εμπειρία μου, είναι η εύρεση σκοπού. Τα χρήματα είναι σίγουρα μια ανησυχία. «Φοβούμαι τη φτώχεια και την απώλεια της αξιοπρέπειας», είπε ένα άτομο. Ένας άλλος έγραψε: «Τα λεφτά μόνο βγαίνουν, τίποτα δεν μπαίνει στο πορτοφόλι». Αλλά παραδόξως, οι οικονομικές ανησυχίες δεν ήταν μεταξύ των τριών πρώτων στη λίστα.

Οι άνθρωποι συχνά συγχέουν τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις με τον συνταξιοδοτικό προγραμματισμό. Αλλά αυτές είναι δύο διαφορετικές έννοιες.

Το να έχετε σταθερά οικονομικά για να σας κρατήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνταξιοδότησης παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ο προγραμματισμός της ζωής σας, σημειώνει ο Jerijan.

Με άλλα λόγια, τι πρόκειται να κάνετε μόλις αποχωρήσετε από το εργατικό δυναμικό; Μπορείτε να αποσυρθείτε από την καριέρα σας, αλλά δεν μπορείτε να αποσυρθείτε από τη ζωή.

Η εύρεση σκοπού οδηγεί σε μια πιο ουσιαστική, πιο υγιεινή ζωή

Στην ίδια έρευνα, ρώτησε πώς σκέφτηκαν οι άνθρωποι ότι θα μπορούσαν να λύσουν τις προκλήσεις τους. Ένα 35% πίστευε ότι η απάντηση είναι να βρεις σκοπό στη ζωή μέσω μιας νέας δεξιότητας ή ενδιαφέροντος.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2021 με 12.825 ενήλικες ηλικίας άνω των 51 ετών που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Gerontology  συσχέτισε έναν ισχυρό σκοπό στη ζωή με υγιεινότερες συμπεριφορές ζωής και βραδύτερους ρυθμούς εξέλιξης χρόνιων ασθενειών.

Η εύρεση σκοπού μπορεί επίσης να βοηθήσει τους συνταξιούχους να βρουν νέες ευκαιρίες παράπλευρης φασαρίας που φέρνουν εισόδημα, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των οικονομικών ανησυχιών.

Το Ikigai 

«Έχω βοηθήσει αμέτρητους συνταξιούχους να βρουν τον σκοπό τους. Δεν επέστρεψαν στη δουλειά με την παραδοσιακή έννοια 9-to-5, αλλά δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις, συμβουλεύτηκαν, προσφέρθηκαν εθελοντικά και ανέλαβαν χόμπι που τους έφερναν χαρά και ικανοποίηση» αφηγείται. «Για να προσδιορίσω ποιες δραστηριότητες μου έφεραν σκοπό, αναφέρθηκα στην ιαπωνική έννοια του ikigai, που μεταφράζεται σε “ο λόγος ύπαρξης σου”» εξηγεί.

Η δυτικοποιημένη εκδοχή αυτής της έννοιας βασίζεται στην ιδέα ότι υπάρχουν τέσσερα στοιχεία που πρέπει να έχει ένα άτομο ολοκληρωμένα για να επιτύχει το ikigai.

Κάθε έννοια αντιπροσωπεύεται από μια ερώτηση. Καθώς επιδιώκετε ενεργά αυτό που απολαμβάνετε να κάνετε στην υπηρεσία του εαυτού σας, της οικογένειάς σας και της κοινότητάς σας, σκεφτείτε εάν αυτή η δραστηριότητα σας επιτρέπει να απαντήσετε «ναι» σε οποιονδήποτε συνδυασμό αυτών των τεσσάρων ερωτήσεων:

Κάνετε μια δραστηριότητα που αγαπάτε;
Είστε καλός σε αυτό;
Χρειάζεται ο κόσμος αυτό που προσφέρετε;
Μπορείς να πληρωθείς για να το κάνεις;

naftemporiki.gr 

Read Original