Παρά τις αντίθετες προβλέψεις, η ύφεση φαίνεται ότι αποφεύχθηκε αυτόν τον χειμώνα. Στην ευρωζώνη, υπάρχει πλέον λόγος για αισιοδοξία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν κατάφερε να βουλιάξει την ευρωπαϊκή οικονομία τόσο πολύ όσο φοβούνταν.
«Καλύτερα από το αναμενόμενο δεν σημαίνει καλά», σπεύδει να προειδοποιήσει ωστόσο ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς ο πόλεμος «είναι ακόμη εδώ».
“Πρόκειται για αξιόλογα αποτελέσματα που αποδεικνύουν την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα της οικονομίας της ΕΕ σε αντίξοες συνθήκες”, σημείωσε πάντως.
Όταν η Μόσχα ξεκίνησε τον παράνομο πόλεμό της στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, αυξήθηκαν οι φόβοι ότι η εισβολή θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς η διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού και οι επιπτώσεις των κυρώσεων αναμενόταν ότι θα προκαλούσαν οικονομικό σοκ.
Τζεντίλόνι: Θα αποφύγουμε την ύφεση, «σχεδόν»
Τα θετικά σημάδια
Αλλά τώρα, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Επιπλέον, η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα και το οικονομικό κλίμα ανακάμπτει για πρώτη φορά εδώ και μήνες, σημειώνει το BloomberG.
«Πρόκειται ουσιαστικά για το αποτέλεσμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις», δήλωσε ο Τζέρομιν Ζέτελμάγιερ, διευθυντής του think tank Bruegel.
Οι εξελίξεις είναι ευπρόσδεκτες και από πολιτική σκοπιά, καθώς υπήρχε ανησυχία ότι μια πιθανή ύφεση θα φούντωνε τις φλόγες του αντιευρωπαϊκού αισθήματος και θα έδινε επιχειρήματα σε όσους είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξαν ότι η ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά 0,1% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, έναντι της πρόβλεψης για συρρίκνωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Κατά τη διάρκεια του 2023, επιπλέον, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,9 %, από το 0,3 % που αναμενόταν προηγουμένως.
Πού παραμονεύουν κίνδυνοι
Παρόλα αυτά, ο πόλεμος συνεχίζει να ρίχνει την σκιά του.
Την ίδια στιγμή κίνδυνοι παραμονεύουν στις «σφικτές» αγορές εργασίας, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρή αύξηση των μισθών και νέες πληθωριστικές πιέσεις.
Επίσης, ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου παραμένουν υψηλά λόγω της μειωμένης κατανάλωσης, η αναπλήρωσή τους ενόψει του επόμενου χειμώνα μπορεί όμως να αποδειχθεί δύσκολη.
Η συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες θα μπορούσε τέλος, να προκαλέσει σοκ στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και στα ενυπόθηκα δάνεια.
naftemporiki.gr