Η «εξίσωση» για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών: 3 παράγοντες αισιοδοξίας

1 year ago 85

Τρεις παράγοντες που διαφάνηκαν με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς καλλιεργούν αισιοδοξία ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι μικρότερο φέτος συγκριτικά με τον στόχο που έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρώτον αποκλιμακώνεται σημαντικά η τιμή του φυσικού αερίου την ώρα που το πετρέλαιο παραμένει στα επίπεδα των αρχών του 2022.

Δεύτερον, ο «βαρύς χειμώνας» στην Ευρώπη δεν ήρθε και οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης ελπίζουν ότι θα αποφύγουν την ύφεση αν όχι τελείως, τουλάχιστον στον βαθμό που είχε προεξοφληθεί.

Η ευρωζώνη γλυτώνει την ύφεση

Και τρίτον, το ευρώ ανακάμπτει αισθητά έναντι του δολαρίου κάτι που καθιστά φθηνότερες τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και ειδικά αυτές των πετρελαιοειδών.

Goldman Sachs: Πώς θα εξελιχθεί ο «πόλεμος» ευρώ / δολαρίου το 2023

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι αναπτερώνονται οι ελπίδες για συγκράτηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. To 2022 έχει κλείσει με το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων 12 ετών και για το 2023 έχει προεξοφληθεί  περαιτέρω επιδείνωση. Όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση «Σε εθνικολογιστικούς όρους, το έλλειμμα του ονομαστικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να επιδεινωθεί έναντι του 2022 κατά 2,3 δισ. ευρώ, αυξανόμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ από 6,8% το 2022 σε 7,4% το 2023». Λαμβάνεται υπόψη η επιδείνωση στους προϋπολογισμούς των ξένων ταξιδιωτών από την ενεργειακή κρίση, η αύξηση των εισαγωγών κλπ.

Αν αυτές οι προβλέψεις πέσουν έξω (προς το καλύτερο) θα μιλάμε για μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το προϋπολογισμένο 1,8% άρα και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Read Original