H αύξηση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές στις 800.000 ευρώ αλλά και οι αγοραπωλησίες ακινήτων, πολλές εκ των οποίων γίνονται με μετρητά, ενεργοποιούν τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ που θα αναζητήσει παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της φορολογικής διοίκησης, αναμένεται να ανοίξουν χιλιάδες φάκελοι μεταβιβάσεων ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν περισσότεροι από 100 συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες.
Η εκτόξευση των τιμών των ακινήτων και η μεγάλη ζήτηση από Ελληνες και ξένους επενδυτές θέτουν την ΑΑΔΕ σε εγρήγορση και έτσι ξεκινάει άμεσα τον έλεγχο 2.500 υποθέσεων.
Παράλληλα, στο στόχαστρο θα βρεθούν και οι παλαιές υποθέσεις του 2017 που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, με τους φορολογουμένους να μην έχουν δεχθεί την προεκτίμηση της εφορίας, και οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους.
Οσον αφορά τους συμβολαιογράφους, οι ελεγκτές θα αναζητήσουν περιπτώσεις προβληματικές που σχετίζονται με δωρεές και γονικές παροχές μετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ, ενώ θα ελεγχθεί και το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα θα εξακριβωθεί εάν για τα ακίνητα που πωλήθηκαν την τελευταία πενταετία είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ.
Οπως προαναφέρθηκε, για τις υποθέσεις του έτους 2017, που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023, ο ελεγκτικός μηχανισμός επικεντρώνεται σε:
1. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση – προσωρινή αξία της ΔΟΥ και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή του ακινήτου.
Βάσει του σχεδιασμού θα ελεγχθούν περισσότεροι από 100 συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες.
2. Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας. Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας. Οι εφοριακοί θα ερευνήσουν εάν:
– Το τέκνο που είχε ζητήσει την απαλλαγή, ο σύζυγος και τα ανήλικα τέκνα τους δεν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στα οποία αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές τους ανάγκες και βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Σημειώνεται ότι οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι καλύπτονται αν το συνολικό εμβαδόν των ανωτέρω ακινήτων είναι 70 τ.μ., προσαυξανόμενο κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου.
– Το ακίνητο αποκτήθηκε κατά πλήρη κυριότητα και ολόκληρο.
– Η κατοικία ή το οικόπεδο παρέμεινε στην κυριότητα του τέκνου για μία τουλάχιστον πενταετία.
– Το αίτημα για την απαλλαγή υποβλήθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωση.
– Το τέκνο ή ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα αυτών δεν είχαν τύχει στο παρελθόν απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης ή γονικής παροχής ή κληρονομιάς.
3. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή α΄ κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.