Η Δυτική Οχθη φλέγεται, η Ουάσιγκτον ανησυχεί

1 year ago 55
Η Δυτική Οχθη φλέγεται, η Ουάσιγκτον ανησυχεί

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές πυρπολούν ρόδες στη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης. Αφορμή για τα επεισόδια ήταν η βίαιη ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους και μια 60χρονη γυναίκα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, με την Ουάσιγκτον να εκφράζει την ανησυχία της για την κλιμάκωση της έντασης. Φωτ. A.P. Photo / Mahmoud Illean

Οι Δυνάμεις Αμυνας του Ισραήλ (IDF) πραγματοποίησαν χθες το πρωί επιδρομή στην πόλη Τζενίν σε μία επιχείρηση η οποία είχε σκοπό την «εξουδετέρωση ενός πυρήνα τρομοκρατών», οι οποίοι «εμπλέκονται στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών μεγάλης εμβέλειας εις βάρος πολιτών και στρατιωτών του Ισραήλ». Σύμφωνα με το BBC, οι ένοπλοι Ισραηλινοί στρατιώτες περικύκλωσαν κτίριο στο οποίο γνώριζαν πως βρίσκονται τρία άτομα τα οποία είχαν στόχο να «εξουδετερώσουν». Εκεί δέχτηκαν πυρά και αντάλλαξαν για ώρα πυροβολισμούς με Παλαιστινίους. Το κτίριο υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές, ενώ τα γύρω σπίτια σείονταν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ο τελικός απολογισμός στην Τζενίν, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, είναι εννέα νεκροί, μεταξύ των οποίων μία ηλικιωμένη γυναίκα, και είκοσι τραυματίες, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά. Το υπουργείο υποστηρίζει ακόμη πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες εμπόδιζαν για ώρες τα ασθενοφόρα της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου ώσπου να φτάσουν στο σημείο για να περισυλλέξουν τους τραυματίες. Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν έναν 22χρονο Παλαιστίνιο νεκρό σε άλλη περιοχή της Δυτικής Οχθης.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος ως απάντηση σε αυτό που ο εκπρόσωπός του αποκάλεσε «σφαγή» η οποία συμβαίνει «εν μέσω διεθνούς σιωπής».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος – Ο εκπρόσωπός του αποκάλεσε το συμβάν «σφαγή εν μέσω διεθνούς σιωπής».

Τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη μέχρι στιγμής φέτος, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και αμάχων, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επεμβάσεις στην περιοχή στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο. Πέρυσι, στη Δυτική Οχθη σκοτώθηκαν περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι, σχεδόν όλοι από τις ισραηλινές δυνάμεις. Στους νεκρούς περιλαμβάνονταν στρατιώτες, ένοπλοι πολίτες, αλλά και άοπλοι. Από την άλλη πλευρά, παλαιστινιακές επιθέσεις με στόχο Ισραηλινούς πολίτες, καθώς και επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια επιδρομών για συλλήψεις, έχουν στοιχίσει τον τελευταίο χρόνο τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολίτες, αστυνομικοί και στρατιώτες. 

Ο Μπλίνκεν στη Δυτική Οχθη

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη στο διάστημα από την Κυριακή έως την Τρίτη. Ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας θα διαβουλευθεί με τους εταίρους του για θέματα όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και για το Ιράν και τις ισραηλινοπαλαιστινιακές σχέσεις.

«Τόσο με τους Ισραηλινούς όσο και με τους Παλαιστίνιους ηγέτες, ο υπουργός θα υπογραμμίσει την επείγουσα ανάγκη να λάβουν και τα δύο μέρη μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, προκειμένου να τερματιστεί ο κύκλος της βίας που έχει στοιχίσει πάρα πολλές αθώες ζωές», δηλώνει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Read Original