Η Δύση οπλίζει την Ουκρανία, η Ρωσία απειλεί με κλιμάκωση

1 year ago 73

Μετά από εβδομάδες πιέσεων της Πολωνίας και άλλων μελών του ΝΑΤΟ προς τη Γερμανία, για την αποστολή τανκς τύπου Leopard 2 στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και κάποιοι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα στείλουν, όπως όλα δείχνουν, άρματα μάχης στην εμπόλεμη ζώνη .

Πρόκειται για μία κίνηση που λίγους μήνες νωρίτερα θα φάνταζε απίθανη και η απόφαση θεωρείται κομβική, εν μέρει επειδή τα τανκς χρησιμεύουν όχι μόνο στην άμυνα αλλά και στην επίθεση – σε αντίθεση με τους αντιαρματικούς πυραύλους και τα αντιαεροπορικά συστήματα που λειτουργούν μόνο ως «ασπίδες» προστασίας. 

Ποιες χώρες θα στείλουν άρματα μάχης

Μέχρι στιγμής, έως και επτά κράτη παρουσιάζονται έτοιμα να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν δεκάδες τανκ τύπου M1 Abrams στην Ουκρανία (ίσως 30 σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η Washington Post) και η Γερμανία συμφώνησε να προμηθεύσει την Ουκρανία με 14 άρματα μάχης τύπου Leopard 2. 

Η Βρετανία είχε ανακοινώσει στις 14 Ιανουαρίου ότι θα στείλει 14 άρματα μάχης Challenger 2 και η Πολωνία δήλωσε επίσης έτοιμη να στείλει έως και 14 τανκς Leopard 2.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας εξετάζει και αυτή το σενάριο να στείλει μερικά από τα άρματα μάχης Leopard της, όπως αναφέρουν εφημερίδες, ενώ η Φινλανδία γνωστοποίησε ότι θα μπορούσε να δωρίσει έναν μικρό αριθμό αρμάτων μάχης του ίδιου τύπου στην Ουκρανία, «εάν μια ευρύτερη ομάδα ευρωπαϊκών κρατών αποφάσιζε επίσης να το πράξει». 

Η Ισπανία, διά στόματος της υπουργού Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες, επίσης δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με τους συμμάχους για την αποστολή Leopard 2 στην ουκρανική εμπόλεμη ζώνη. 

Read Original