Προβάδισμα για την επικράτηση στον διαγωνισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), για τη στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά, φέρεται να έχει αποκτήσει η Dimand Real Estate. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι η επιτροπή του διαγωνισμού φαίνεται πως έχει καταλήξει στην πρόταση της εισηγμένης, έχοντας παράσχει θετική ψήφο. Θα ακολουθήσει η επισημοποίηση της θετικής αυτής εισήγησης προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΧΔΙΚ, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία της υπογραφής σχετικής σύμβασης.
Το σχετικό έργο, ύψους 80 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή και πώληση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφανείας 30.000 τ.μ. (με τη δυνατότητα 5% μεγαλύτερης ή 5% μικρότερης επιφανείας), κατάλληλου για τη στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά. Το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα 63,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 17 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εκτός από την Dimand, πρόταση για την ανάληψη του εν λόγω συμβολαίου έχει υποβάλει και όχημα συμφερόντων του ισραηλινού επενδυτικού ομίλου Golden Horizon. Η Dimand πρότεινε το ακίνητο «Δασκαλάκη» για την κατασκευή και στέγαση των δικαστηρίων. Πρόκειται για ακίνητο επιφανείας 17.000 τ.μ. με υφιστάμενο κτίσμα 4.400 τ.μ., το οποίο αγοράστηκε από την καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος». Στο εν λόγω σημείο μπορεί να ανεγερθεί κτίριο γραφείων έως και 36.264 τ.μ., υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες των δικαστηρίων Πειραιά.
Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι η επιτροπή του διαγωνισμού φαίνεται πως έχει καταλήξει στην πρόταση της εταιρείας.
Αντίστοιχα, η Golden Horizon είχε προτείνει το κτίριο Κεράνη επί της οδού Πειραιώς, επιφανείας 30.000 τ.μ., το οποίο αποκτήθηκε το 2019 μέσω πλειστηριασμού. Πρόκειται για κτίριο που έχει μείνει κενό τα τελευταία 25 χρόνια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική πρόταση κρίθηκε ακατάλληλη για διάφορους λόγους, κυρίως τεχνικούς, καθώς προβλεπόταν η δημιουργία χώρων στάθμευσης οχημάτων στην οροφή του κτιρίου. Ωστόσο, μια τέτοια λύση θα δημιουργούσε ζητήματα στατικότητας, ενώ θεωρείται και μη βιώσιμη για λειτουργικούς λόγους, εξαιτίας του χρόνου που θα απαιτούνταν για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και χρηστών του κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί εξ αυτών θα κατέφθαναν και θα αποχωρούσαν τις ίδιες ώρες της ημέρας. Πάντως και στο παρελθόν φαινόταν πως θα δοθεί λύση για τη στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά, χωρίς όμως να υπάρξει θετική έκβαση. Ο εν λόγω διαγωνισμός είχε επαναληφθεί και στο τέλος του 2021, χωρίς τελικά να προκύψει ανάδοχος, καθώς ακυρώθηκε, λόγω των εκατέρωθεν προσφυγών μεταξύ των δύο υποψηφίων, που και σε εκείνη την περίπτωση ήταν η Dimand και η Golden Horizon. Η προκήρυξη του διαγωνισμού συντάχθηκε εκ νέου, ώστε να είναι πιο σαφή ορισμένα σημεία της και ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε πριν από μερικούς μήνες.
Από το 2000
Η στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά είναι μια υπόθεση που χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στην πορεία των ετών έχουν προκύψει διάφορες λύσεις, χωρίς καμία εξ αυτών να τελεσφορήσει. Μεταξύ άλλων είχε προταθεί η πρώην καπναποθήκη του Κεράνη στην περιοχή της Νίκαιας (πρόκειται για άλλο ακίνητο από εκείνο της οδού Πειραιώς), η πρώην εγκατάσταση της ΧΡΩΠΕΙ στο Φάληρο και πιο πρόσφατα το κτίριο της Ραλλείου Σχολής στο κέντρο του Πειραιά. Ωστόσο, καμία από τις λύσεις αυτές δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη συναίνεση ή τα κεφάλαια για την ολοκλήρωσή της. Απομένει να φανεί αν θα υπάρξει «λευκός καπνός» αυτή τη φορά.