Η απροστάτευτη Αρχαία Θέλπουσα

1 year ago 84

Κύριε διευθυντά

Εχουν δημοσιευθεί πολλές φορές πληροφορίες και στοιχεία για την πολιτισμική και αναπτυξιακή σημασία, όσο και για την προστασία και φύλαξη του χώρου της Αρχαίας Θέλπουσας Αρκαδίας, όπου έζησαν και δημιούργησαν πάνω από 800 χρόνια οι πρόγονοί μας. Υπάρχουν βέβαια και Σύνταγμα και νόμοι και αρμόδιοι για την προστασία και τη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων. Για την Αρχαία Θέλπουσα όμως δεν υπάρχει προστασία και φύλαξη. Ενδεικτικά λίγα παραδείγματα.

1. Ενα ενεπίγραφο βάθρο μνημείου πεσόντων σε πολεμική επίθεση κατά της πόλης τον 4ο π.χ. αιώνα (το γνωστό «Αξια σού, Τέλφουσα…») βρέθηκε το 1890 από τον αρχαιολόγο Β. Λεονάρδο, ξαναβρέθηκε το 1950 κατά τις εκσκαφές για τον δρόμο προς το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Λάδωνα και το περιγράφει σε βιβλίο του ο επισκεφθείς τον χώρο αείμνηστος αρχιτέκτων καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ν. Μουτσόπουλος (καταγωγή από την Αρκαδία, αυτοχαρακτηριζόμενος Μακεδών εξ Αρκαδίας), που επισκέφθηκε ξανά την περιοχή το 1954 και πληροφορήθηκε ότι το εύρημα τεμαχίστηκε από κάποιον και χρησιμοποιήθηκε σε κατασκευή οικίας του.

2. Προ αρκετών ετών, στην τοπική εφημερίδα «Γορτυνία» δημοσιεύθηκε φωτογραφία μπουλντόζας που φόρτωνε πλήθος αρχαιολογικών τεμαχίων, τα οποία πετάχτηκαν στις όχθες του ποταμού Λάδωνα, όπου ξαναθάφτηκαν. Κανένας αρμόδιος δεν φρόντισε να τα περιμαζέψει.

3. Με νόμο του 1909 ρυθμίστηκε το εθνικό θέμα της αντικατάστασης των ξενόγλωσσων τοπωνυμίων με ελληνικά και έγιναν χιλιάδες μετονομασίες, μεταξύ των οποίων και ο υπάρχων στον χώρο της Αρχαίας Θέλπουσας οικισμός Βάναινα μετονομάστηκε το 1927 σε Θέλπουσα. Το 1971 ο καταργημένος εν τω μεταξύ οικισμός επανιδρύθηκε με το καταργημένο ξενόγλωσσο όνομα Βάναινα με την προσθήκη Αρχαία! Ο τοπικός σύλλογος ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο να αναγνωρίσει την παρανομία και να αποκαταστήσει το νόμιμο και εθνικά ορθό όνομα. Το υπουργείο απάντησε στον σύλλογο να απευθυνθεί στον δήμο!

Συμπέρασμα: Ο Θεός να φωτίσει τους Αρμόδιους.

Read Original