Η απειλή για βόμβα ήταν φάρσα

1 year ago 96

«Οι φάρσες τέτοιου τύπου είναι συνήθεις σε όλο τον κόσμο. Συχνά πραγματοποιούνται από άτομα που έχουν κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα. Αλλά και από κάποιους που απλώς θέλουν να προκαλέσουν φασαρία», λέει στην «Κ» ο κ. Βασίλης Παπακώστας, διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε σχέση με τα απειλητικά emails που έφτασαν χθες το πρωί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και σε έξι μεγάλα νοσοκομεία. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία ανέφεραν ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα και περιείχαν αναφορές στο Ισλάμ προκάλεσαν άμεση κινητοποίηση. Αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στα σημεία συνοδευόμενες από ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών ενώ στο αεροδρόμιο έφτασαν και ειδικά εκπαιδευμένοι στον εντοπισμό εκρηκτικών σκύλοι.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πάντως δεν ειδοποιήθηκαν για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Φερεντίνο, πρόεδρο των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, «η λειτουργία του νοσοκομείου συνεχίστηκε κανονικά». Η κ. Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», ενός από τα νοσοκομεία όπου επίσης έφτασε το email, τόνισε ότι «ασχολήθηκε η διοίκηση, εμείς συνεχίσαμε τη δουλειά μας. Βόμβες σε έξι νοσοκομεία; Δεν μπορούσε παρά να είναι φάρσα. Λίγο αργότερα στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” κυκλοφόρησε και ένα χαρτί που υποτίθεται ότι είχε τη φωτογραφία του δράστη. Ποιος βάζει βόμβα και στέλνει και φωτογραφία;» αναρωτήθηκε η γιατρός.

Η μαζικότητα των emails (εστάλησαν εκτός από το «Ελ. Βενιζέλος» στα νοσοκομεία Παμμακάριστος, «Γ. Γεννηματάς», Τζάνειο, Παίδων, Ευαγγελισμός και «Ερρίκος Ντυνάν») «έδειχνε» προς την κατεύθυνση της φάρσας. Ωστόσο, από την πλευρά της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κάθε υπόθεση εξετάζεται σαν να επρόκειτο για σημαντική απειλή. «Ακολουθούμε μια συγκεκριμένη διαδικασία για να εντοπίσουμε από πού ήρθε το email. Εμείς αντιμετωπίζουμε την κάθε περίπτωση με τον ίδιο τρόπο. Η διαφορά έγκειται στις κατηγορίες που θα διατυπωθούν στη συνέχεια», τονίζει ο κ. Παπακώστας.

Η διαδικασία εντοπισμού

Για να εντοπιστεί η πηγή του email εφαρμόζεται συνδυασμός ενεργειών. Ορισμένα emails έχουν κάποια διακριτικά – στοιχεία που οδηγούν πιο εύκολα στoν αποστολέα. Επίσης αναζητείται ο πάροχος έτσι ώστε να εντοπιστούν τα ηλεκτρονικά ίχνη. «Πολλές φορές χρειάζεται διεθνής συνεργασία», υπογραμμίζει ο κ. Παπακώστας, αλλά οι πιθανότητες να βρεθεί ο δράστης είναι πάρα πολλές. Το καλύτερο από όλα είναι να καταφέρεις να εντοπίσεις το ίδιο το ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη, εξηγεί, έτσι ώστε να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία τα οποία θα μπουν στη δικογραφία.

Read Original