Η "Ανήθικη Πρόταση" του Άντριαν Λάιν τριάνταρισε - Αλήθεια πού οφειλόταν η μεγάλη τότε επιτυχία;

1 year ago 93

Κάτι η τολμηρή, ανήκουστη πρόταση και το ηθικό δίλημμα που έθετε, κάτι το λαμπερό καστ με Ντέμι Μουρ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Γούντι Χάρελσον, η επιτυχία ήρθε και ήταν σαρωτική

Τριάντα (30) χρόνια συμπληρώθηκαν στις 7 Απριλίου 2023 από το 1993 όταν στις Αμερικάνικες αίθουσες έκανε πρεμιέρα ένα πολυσυζητημένο τότε φιλμ που έκανε αίσθηση, έκανε τεράστια επιτυχία παρά τα όσα του καταλόγισαν οι κριτικοί (όχι όλοι) και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το ηθικό δίλημμα που έθεσε και προκάλεσε χαμό παραμένει και σήμερα επίκαιρο. Ο λόγος για την ταινία της Paramount Pictures, “Ανήθικη Πρόταση – Indecent Proposal” σε σκηνοθεσία του Βρετανού Άντριαν Λάιν (Ολέθρια Σχέση) που είχε βασιστεί στο βιβλίο του Jack Engelhard.

Η πιο χαρακτηριστική ατάκα – ερώτηση της ταινίας που στην Ελλάδα είχαμε δει με μερικούς μήνες καθυστέρηση τη χειμερινή περίοδο 1993-1994, (στην αίθουσα του Ελίτ στην Αγ. Νικολάου, στην Πάτρα), ήταν η εξής και την έλεγε ο σαγηνευτικός και ώριμος πολυεκατομμυριούχος John Gage, τον οποίο υποδύθηκε τέλεια ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στα 56 του χρόνια τότε. “Ας πούμε υποθετικά πως σου προσφέρω 1 εκατ. δολάρια για μία νύχτα με τη γυναίκα σου”. Ο cool Τζον Γκέιτζ το πρότεινε αυτό την ώρα που έπαιζε μπιλιάρδο στη σουίτα του σ’ ένα ακριβό ξενοδοχείο του Λας Βέγκας, στον Ντέιβιντ Mέρφι, έναν αρχιτέκτονα που μόλις είχε χάσει με την όμορφη γυναίκα του Νταιάνα (στο ρόλο η Ντέμι Μουρ) τις τελευταίες τους οικονομίες στα καζίνο της «αμαρτωλής πόλης» του Λας Βέγκας.

Λίγα λεπτά αργότερα στην ταινία, το ζευγάρι θα δεχτεί την πρόταση. «Δεν θα συμμετέχει το μυαλό και η ψυχή μου παρά μόνο το σώμα μου», ακούγεται να λέει η Νταιάνα και κάπως έτσι το deal γίνεται. Η συνέχεια είναι επίσης ενδιαφέρουσα όσο και αστραφτερή. Η Ντέμι Μουρ στο memoir της που κυκλοφόρησε πριν από 3 χρόνια περιέγραψε μιλώντας για την ταινία πως όταν στο καστ του φιλμ προστέθηκε και ο μεγάλος αστέρας Ρόμπερτ Ρέντφορντ αμέσως ένιωσε πως η ταινία θα γινόταν πολύ καλή. «Όλοι μας είμασταν φωτογενείς και αστραφτερά φωτογραφημένοι στο φιλμ», ανέφερε στο βιβλίο της.

Η ταινία θυμόμαστε και εδώ στην Ελλάδα να προξενεί δημοσιεύματα σε γνωστά έντυπα και εφημερίδες για το περιβόητο δίλημμα. Βέβαια το ότι τον μεγιστάνα που έκανε την περιβόητη ανήθικη πρόταση τον υποδυόταν ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ένας αντικειμενικά ιδιαίτερα γοητευτικός ηθοποιός του Χόλιγουντ δεν άφηνε πολλά περιθώρια για…αντιστάσεις και αρνήσεις. «Και τζάμπα να μου το πρότεινε, θα έλεγα ναι», ήταν μερικές από τις απαντήσεις.

Όλο αυτό βοήθησε εμπορικά την ταινία που διέθετε και την υπέροχη μουσική του βραβευμένου με Όσκαρ Τζον Μπάρι αλλά και εντυπωσιακά γυρίσματα. Οι εισπράξεις της ξεπέρασαν τα 267 εκατ. δολάρια παγκοσμίως, ωστόσο το φιλμ που είχε και γυναίκες στο πηδάλιο όπως την παραγωγό Σέρι Λάνσινγκ και την Amy Holden Jones στη διασκευή του σεναρίου, βρέθηκε στη συνέχεια υποψήφιο για Χρυσά Βατόμουρα (είχε υποψηφιότητα και ο Ρέντφορντ ευτυχώς χωρίς να κερδίσει).

Η σεναριογράφος Amy Holden Jones, κυρίως γνωστή τότε για το “Mystic Pizza” όπου έπαιζε η Τζούλια Ρόμπερτς, είπε στη New York Post πως δεν εύκολο εγχείρημα το συγκεκριμένο σενάριο και έκρυβε πολλές παγίδες.  

Ήταν μία εποχή απίστευτου σεξισμού και το μόνο που πρόσεξα ήταν να μην επηρεαστώ από το αν θα έφερναν και άλλους σεναριογράφους. Ήθελα απλώς να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορούσα, να μην θίξω και βλάψω κάποιον γιατί αν γινόταν κάτι τέτοιο την ίδια ώρα θα ήμουν εκτός”.

Παρόλ’ αυτά μοιάζει ο χρόνος να έχει δικαιώσει την ταινία έστω κι αν η στα όρια της προσβολής, πρόταση με τα σημερινά δεδομένα θα έβγαζε τα γυναικεία κινήματα και δικαίως στους δρόμους.

Η κεντρική λοιπόν θεματική που προκάλεσε ίντριγκα μαζί με το ιδανικό καστ (τον σύζυγο έκανε ο Woody Harrelson που ομολόγησε πως η μητέρα του αντέδρασε σαν έφηβη μαθαίνοντας πως ο γιος της θα έπαιζε στην ίδια ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ) και την ματιά του σκηνοθέτη Adrian Lyne συν το ότι ήταν μία καλογυρισμένη και διασκεδαστική ταινία έφεραν το “Indecent Proposal” στις πιο εμπορικές ταινίες εκείνης της περιόδου.

Αυτές λοιπόν τις μέρες σάιτ και Μέσα ενημέρωσης ανάμεσα τους η Daily Mail, New York Post, theringer.com, κ.α. ασχολούνται με τα 30χρονα αυτής της ταινίας που συχνά την προβάλλει όλο και κάποιο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι.

Τέλος διαβάσαμε και δήλωση του 82χρονου σήμερα συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο και βασίστηκε η ταινία Jack Engelhard, ο οποίος είχε επισκεφθεί και στο σετ γυρισμάτων της ταινίας όπου και ο Μπρους Γουίλις τον είχε συστήσει στη σύζυγο του και πρωταγωνίστρια της ταινίας, Demi Moore. Ο Jack Engelhard λοιπόν είπε πως γενικά του άρεσε η ταινία παρά τις αλλαγές που υπήρξαν στο σενάριο (για παράδειγμα ο μεγιστάνας της ιστορίας είναι Αραβικής καταγωγής και όχι ακριβώς εμφανίσιμος). Μάλιστα η αρχική σκέψη του συγγραφέα ήταν για το ρόλο του Ντέιβιντ να επιλεγόταν ο Dustin Hoffman και ο Αιγυπτιακής καταγωγής σταρ των 60ς, Omar Sharif για το ρόλο που τελικά έκανε ο Robert Redford. Ο Ρέντφορντ σε λεγόμενα του έχει πει πως απόλαυσε τα γυρίσματα, πως επρόκειτο καθαρά για μία ταινία ψυχαγωγίας και τίποτε περισσότερο και το καλό είναι πως η μεγάλη επιτυχία της ταινίας ήρθε στο μέσον της καριέρας του Ρέντφορντ και κάπως «μπάλωσε» τα πράγματα» μετά την αποτυχία που είχε ο σπουδαίος ηθοποιός το 1991 με την φιλόδοξη «Αβάνα» του Σίντνει Πόλακ.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Read Original