Στο Ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, μίλησε η επικεφαλής του Διεθνούς Οικονομικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε ένα επικίνδυνο σημείο» της ιστορίας, καθώς πλέον «βλέπουμε πως διαμορφώνονται εχθρικά οικονομικά μπλοκ», μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε πως οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανάπτυξη ανέρχονται μόλις στο 3% για τα επόμενα χρόνια, «η χαμηλότερη πρόβλεψή μας από το 1990». Η επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «οικονομικού κατακερματισμού», εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
Μάλιστα, τόνισε πως οι περισσότερες χώρες «δεν θα επιστρέψουν στον στόχο για τον πληθωρισμό» πριν το 2025. «Ευτυχώς όμως, η Ευρώπη έχει επιδείξει ανθεκτικότητα», εκτίμησε η κ. Γκεοργκίεβα, «παρά την αύξηση των τιμών και την επιβάρυνση του κόστους ζωής, χάρη στην άμεση αντίδραση των θεσμών και των υπευθύνων για τη νομισματική πολιτική».
“After decades of increasing global integration there is a growing risk that the world may split into rival economic blocks. And that is a scenario that would be bad for everyone, including for people in Europe.”@KGeorgieva, Managing Director, @IMFNews at #EUBEF23 pic.twitter.com/dkjq5RxCMe
— EU Economy & Finance (@ecfin) May 4, 2023
«Όμως, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τους μακροπρόθεσμους κινδύνους και τις προκλήσεις, όπως το δημογραφικό και την παραγωγικότητα, δεν θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τα εισοδήματα και να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης».
Το Ταμείο, όπως ανέφερε η κ. Γκεοργκίεβα, προτείνει τρία σημεία για την αντιμετώπιση των κινδύνων:
1. Βελτίωση παραγωγικότητας και ευκαιριών για όλους. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον για επενδύσεις και καινοτομία, ενώ χρειάζεται να αυξηθούν οι δαπάνες για την έρευνα, να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των ψηφιακών και πράσινων υποδομών, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.
2. Άμεση δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή για να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάκαμψη. Είναι το «κλειδί» για να ωθήσουμε τις επενδύσεις και την πράσινη ανάπτυξη. «Είναι δυνατόν και να μειώσουμε γρηγορότερα τις εκπομπές ρύπων και να αναπτυχθούν γρηγορότερα οι ΑΠΕ».
3. Αναβίωση της πολυμερούς συνεργασίας: απαραίτητη για την παγκόσμια ευημερία. Ο κατακερματισμός του εμπορίου θα μπορούσε να κοστίσει έως και 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ακόμη και 12% για μικρές, ανοιχτές οικονομίες. Οι πράσινες επιδοτήσεις πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά για να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις και υψηλό δημοσιονομικό κόστος.
H Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα απέστειλε επείγον μήνυμα για την καταπολέμηση του οικονομικού κατακερματισμού και την αναγκαία συνεχιζόμενη παγκόσμια συνεργασία: «Θα είμαστε όλοι φτωχότεροι σε έναν κατακερματισμένο κόσμο. Και δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε παγκόσμιες προκλήσεις και να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον».