Γιόακιμ Νάγκελ: Δεν υπάρχει πληθωριστική «σπείρα» μισθών-τιμών στην ευρωζώνη

1 year ago 72

Δεν υπάρχει ένδειξη πληθωριστικής «σπείρας» που να συνδέεται με τους μισθούς στην ευρωζώνη, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει ωστόσο να συνεχίσει να αυστηροποιεί τη νομισματική της πολιτική για να περιορίσει τον πληθωρισμό, δήλωσε ο διοικητής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ.

«Δεν παρατηρούμε μια σπείρα μισθού-τιμής, συγκεκριμένα μια περαιτέρω αύξηση του ρυθμού πληθωρισμού που να συνδέεται με τις τρέχουσες μισθολογικές συμφωνίες», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Zeitschrift für das gesamte Kreditwesen», ο πρόεδρος της Bundesbank.

Σύμφωνα με τον Γιόακιμ Νάγκελ, η γερμανική οικονομία θα διολισθήσει μόνο σε μια ελαφρά ύφεση και θα ανακάμψει γρήγορα.  «Είμαι πρόεδρος της Bundesbank ένα χρόνο και δεν θα φανταζόμουν τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα χρόνο και πόσο δύσκολη θα ήταν η κατάσταση», είπε ο Νάγκελ. «Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να αποφύγουμε μια σοβαρή οικονομική ύφεση στη Γερμανία και να ξεφύγουμε από μια ήπια ύφεση», πρόσθεσε. Δήλωσε επίσης βέβαιος ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα τεθεί υπό έλεγχο, μεσοπρόθεσμα.

«Ο πληθωρισμός αποδείχθηκε πιο επίμονος από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι ειδικοί, είπε ο Νάγκελ. «Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επιστρέψουμε σε σταθερές τιμές… Στο τρέχον έτος και τα επόμενα δύο χρόνια, εμείς στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένουμε πτώση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα», τόνισε ο Γιόακιμ Νάγκελ.

Read Original