Γιατί ο χρόνος μοιάζει να περνάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε;

1 year ago 68
Γιατί Νιώθουμε Τον Χρόνο Να Περνάει Γρήγορα Όσο Μεγαλώνουμε; | Star.gr

Τρεις επιστημονικές θεωρίες μας λύνουν τις απορίες

Πηγή: Φωτογραφία: pexels

Πρώτη Δημοσίευση: 21.02.23, 07:54

Γιατί Νιώθουμε Τον Χρόνο Να Περνάει Γρήγορα Όσο Μεγαλώνουμε;

Έχετε φτάσει σε εκείνη την ηλικία που λέτε «Πόσο γρήγορα περνούν τα χρόνια!»; Αν όχι, ευχαριστούμε που μας διαβάζετε – πάντα χρειαζόμαστε κι ένα νεανικό κοινό!

Πράγματι όμως, όσο περνούν τα χρόνια, ο χρόνος μοιάζει να περνάει πιο γρήγορα. Τα παιδιά αισθάνονται πως θα πρέπει να περιμένουν μία αιωνιότητα μέχρι να έρθουν τα Χριστούγεννα, το καλοκαίρι ή τα επόμενα  γενέθλιά τους.

Φυσικά στην πραγματικότητα, ο ρυθμός με τον οποίο περνά ο χρόνος δεν αλλάζει καθόλου. Αλλά έχει αποδειχθεί ότι η αντίληψή μας για το πέρασμα του χρόνου αλλάζει καθώς γερνάμε. Για τον λόγο που συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμα κανείς σίγουρος, αλλά επιστήμονες έχουν αναπτύξει τρεις θεωρίες, που βγάζουν νόημα ακόμα και για κάποιον μη ειδικό.

Θεωρία Νο 1: Γερνάει και ο εγκέφαλος μαζί μας

Ο Αμερικανός καθηγητής μηχανολογίας Adrian Bejan δημοσίευσε μια νέα θεωρία για το θέμα στο περιοδικό European Review τον Μάρτιο του 2019. Υποστήριξε ότι όσο μεγαλώνουμε, οι γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου μας εξασθενούν.

Καθώς το σώμα μας γερνά, ο εγκέφαλος προσλαμβάνει και επεξεργάζεται εικόνες με πιο αργή ταχύτητα, οδηγώντας σε αλλαγή στην αντίληψη του χρόνου. Ο εγκέφαλος βασίζεται σε ηλεκτρικά σήματα για την επεξεργασία πληροφοριών και ο Bejan προτείνει ότι αυτά τα σήματα αναγκάζονται να ταξιδεύουν περισσότερη ώρα μέσα από ιστούς, νεύρα και νευρώνες καθώς μεγαλώνουμε. Επιπλέον, η κατάσταση των ιστών και νευρώνων επίσης επιδεινώνεται, γεγονός που καθιστά επίσης πιο δύσκολη τη ροή των σημάτων. Βασικά ο εγκέφαλος γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός.

Θεωρία Νο 2: Μειώνεται το «άγνωστο»

Μια άλλη θεωρία είναι ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όσο πιο εξοικειωμένοι είμαστε με το περιβάλλον μας. Υπάρχουν πολύ λιγότερες νέες πληροφορίες που πρέπει να λάβει ο εγκέφαλός μας. Ως παιδί, σχεδόν τα πάντα είναι καινούργια για εμάς, αλλά ως ενήλικες τείνουμε να μπαίνουμε σε μια τακτική ρουτίνα κάνοντας τα ίδια πράγματα και βλέποντας τα ίδια μέρη και τους ίδιους ανθρώπους κάθε εβδομάδα.

Το 2016 ο λέκτορας μαθηματικής βιολογίας Κρίστιαν Γέιτς έγραψε στο Conversation.com σχετικά με αυτή τη θεωρία ότι τα παιδιά αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πολύ περισσότερη εγκεφαλική δύναμη στην προσπάθεια να διαμορφώσουν τις νοητικές ιδέες τους για τον έξω κόσμο.

Διαβάστε τι έγραψε ο Christian Yates για την «ανθρώπινη» ηλικία των σκύλων

Αυτή η ιδέα εξηγεί επίσης κατά κάποιο τρόπο τις μαρτυρίες ανθρώπων που αναφέρουν ότι βίωσαν σε αργή κίνηση τις στιγμές πριν από ένα ατύχημα. Η ικανότητά μας να απομνημονεύουμε πράγματα πολλαπλασιάζεται σε συνθήκες στρες και όσο πιο λεπτομερής είναι η μνήμη μας για ένα γεγονός, τόσο περισσότερο νιώθουμε ότι διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θεωρία Νο 3: Δεν έχεις βγει ακόμα... από το αβγό σου πριν τα 3 έτη

Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο ανάλογα με το πόσο χρονών είμαστε. Για ένα παιδί 5 ετών που περιμένει άλλον ένα χρόνο για να έρθουν τα επόμενα γενέθλιά του, αυτό ισοδυναμεί με το 20% της συνολικής του ζωής. Λάβετε υπόψη ότι ούτως ή άλλως δε θυμόμαστε τίποτα που συνέβη πριν γίνουμε 2 ή 3 ετών.

Αλλά ως ενήλικες, ένα έτος αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρότερο ποσοστό της ζωής μας. Για να μην αναφέρουμε ότι πολλοί σταματάνε να βλέπουν τα γενέθλια ως λόγο γιορτής ούτως ή άλλως, δεδομένου ότι τους θυμίζουν... πως μεγαλώνουν.

Πηγή: https://originals.bababam.com/en/do-you-really-know/202302150400-why-does-time-go-faster-age

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.

Read Original