Γερμανία: Ο Σολτς επιθυμεί εμβάθυνση των σχέσεων με την Ινδία

1 year ago 81
 Ο Σολτς επιθυμεί εμβάθυνση των σχέσεων με την Ινδία

Φωτ. REUTERS/ Pablo Sanhueza

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι θέλει να εμβαθύνει τη σχέση της χώρας του με την Ινδία ενόψει της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στο Νέο Δελχί.

«Η Ινδία και η Γερμανία έχουν πολύ καλές σχέσεις και θέλουν να τις εμβαθύνουν. Αυτό θα είναι το θέμα των συζητήσεών μας και, το πιο σημαντικό, η ειρήνη στον κόσμο», ανέφερε ο Σολτς σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Σολτς, που συναντά τον Μόντι για τέταρτη φορά, έφθασε στην Ινδία μια ημέρα μετά την πρώτη επέτειο της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που αποτυπώνει την αυξανόμενη σημασία που έχει το Νέο Δελχί για τις Δυτικές δυνάμεις που αναζητούν στήριξη για την αντίθεσή τους στη ρωσική εισβολή.

Ο Σολτς αναμένεται επίσης να πιέσει ιδιαίτερα για μια συμφωνία 5,2 δισ. δολαρίων για την πώληση στο Νέο Δελχί έξι συμβατικών υποβρυχίων, αν και αυτή η νέα προσπάθεια Δυτικής δύναμης να μειωθεί η εξάρτηση της Ινδίας από τη Ρωσία ως προς τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς δεν αναμένεται να έχει άμεσα αποτελέσματα.

Δυσκολίες στην προσπάθεια προσέγγισης

Η προσπάθεια της Γερμανίας να στραφεί στην Ινδία συναντά δυσκολίες, δεδομένου ότι οι στενοί οικονομικοί δεσμοί με την Κίνα, τον βασικό αγοραστή γερμανικών μηχανημάτων, και τη Ρωσία, τον βασικό ενεργειακό της προμηθευτή, έχουν διαδραματίσει ρόλο στην ευημερία της Γερμανίας τα τελευταία 15 χρόνια.

Ενώ ένας από τους δεδηλωμένους στόχους του ταξιδιού αυτού είναι η βελτίωση των οικονομικών δεσμών, οι αξιωματούχοι έχουν επίγνωση της ανάγκης να ασκηθούν πιέσεις στη χώρα που σύντομα θα είναι το πολυπληθέστερο κράτος του κόσμου να αντιταχθεί στη ρωσική εισβολή, παρόλο που η διακοπή των οικονομικών δεσμών της Ινδίας με την Μόσχα δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

«Κάθε περιοχή έχει τη δική της άποψη», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος. «Κάθε περιοχή έχει τον δικό της τρόπο να ασκεί διπλωματία. Στις δικές μας συνομιλίες, συμφωνήσαμε ποιος είναι ο επιτιθέμενος και ποιος είναι το θύμα».

Η κυβέρνηση του Μόντι δεν έχει επικρίνει ανοικτά τη Μόσχα για την εισβολή και αντ’ αυτού έχει ζητήσει διάλογο και διπλωματία για να τερματιστεί ο πόλεμος. Η Ινδία έχει επίσης αυξήσει πολύ τις αγορές της πετρελαίου από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερό προμηθευτή της στο πεδίο της άμυνας, παρά τη μείωση των τιμών.

«Εκείνοι πληρώνουν λιγότερο, οι Ινδοί είναι ικανοποιημένοι με αυτό. Η Ρωσία παίρνει λιγότερα, και εμείς είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό», δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να αναμένει κανείς και πως άλλες χώρες θα επιβάλουν κυρώσεις, όπως κάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original