«Μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο είναι απαραίτητη σε όλα σχεδόν τα εύλογα σενάρια, προκειμένου να επαναφερθεί ο πληθωρισμός στο 2 %», υποστήριξε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ μέλος της διεύθυνσης της ΕΚΤ.
Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, η Σνάμπελ τόνισε ότι «δεν έχει καν ξεκινήσει μια ευρεία διαδικασία αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη» και πρόσθεσε: «Απέχουμε ακόμα πολύ από τη νίκη».
Εκφράζοντας την προσήλωσης της στην επιθετική προσέγγιση κατά του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η Σνάμπελ σημείωσε ότι «οι αγορές πίστευαν πώς ο πληθωρισμός θα πέσει πολύ γρήγορα στο 2% και θα παραμείνει εκεί, καθώς η οικονομία πηγαίνει καλά.
«Αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πολύ υψηλότερος από ότι ανέμεναν οι χρηματοπιστωτικές αγορές», σημειώνει η Γερμανίδα τραπεζίτης.
Αναφερόμενη στο αυξημένο κόστος δανεισμού που πυροδοτεί η άνοδος των επιτοκίων, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής έχει παίξει «πολύ μικρό ρόλο στον περιορισμό της όρεξης των τραπεζών για δανεισμό».
Θεωρούμενη ως η πιο σημαντική από τα μέλη της ΕΚΤ που χαρακτηρίζονται«γεράκια»,η Ιζαμπέλ Σνάμπελ είπε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να «δράσει πιο δυναμικά», εάν διαπιστώσει ότι ο αντίκτυπος της σύσφιξης στην νομισματική πολιτική είναι πιο αδύναμος από ό,τι στο παρελθόν.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτό το μήνα και άφησε να εννοηθεί ότι μια αύξηση του ίδιου μεγέθους θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στο τέλος της συνεδρίασής της στις 16 Μαρτίου. Οι αποφάσεις για το μέλλον είναι ανοιχτές, αλλά αρκετοί αξιωματούχοι του ιδρύματος αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο.
Η ΕΚΤ στοχεύει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%, αλλά ο στόχος αυτός ίσως χρειαστεί να περάσουν δυο χρόνια για να επιτευχθεί.
«Η αντίδραση της οικονομίας στις αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο αδύναμη από ό,τι προηγουμένως, και αν συμβεί αυτό, ίσως πρέπει να δράσουμε πιο δυναμικά», είπε η Σνάμπελ.
Το ίδιο σενάριο επιβεβαίωσε πριν από δύο ημέρες η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επανέλαβε σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξηθούν τον Μάρτιο κατά 50 μονάδες βάσης και στη συνέχεια θα αξιολογηθούν οι περαιτέρω κινήσεις της Τράπεζας τους επόμενους μήνες με βάση την εξέλιξη των μακροοικονομικών δεδομένων.
Αντιδρούν τα «περιστέρια»
Αντίθετα, ο Φάμπιο Πανέτα, επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ζήτησε να μπει φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων.
«Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να δεσμευτεί άνευ όρων για τις μελλοντικές της κινήσεις» και θα πρέπει αντ’ αυτού να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική ώστε να κοιτάζει προς τα εμπρός και να μπορεί να διαμορφώνεται με βάση τα οικονομικά δεδομένα, τόνισε ο Πανέτα ,σε ομιλία του σε εκδήλωση του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση στο Λονδίνο.
Ο Πανέτα προειδοποίησε για «τον κίνδυνο υπερβολικού περιορισμού» στην νομισματική πολιτική και πρόσθεσε: «Τα επιτόκια των δανείων αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι στο παρελθόν, λόγω της απότομης αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Και τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά επιβραδύνονται ραγδαία. Τα περισσότερα από τα αποτελέσματα της συμπίεσης δεν φαίνονται ακόμη και ως εκ τούτου η προσαρμογή αυτή «πιθανώς θα συμπιέσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις τους επόμενους μήνες».
Πιέσεις για αυξήσεις και στη Fed
Τα «γεράκια» πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις όμως και στην Αμερική. Η πρόεδρος της Fed, στο Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, τόνισε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να ανέβουν πάνω από το 5% «και να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Fed στο Σεν Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, είπε επίσης ότι εξετάζεται μια πιθανή αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδας στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου. Για τον Μπούλαρντ, η μάχη κατά του πληθωρισμού θα είναι «μακροχρόνια» και θα οδηγήσει στο να αυξηθούν τα επιτόκια στο 5,25%-5,50% από το σημερινό 4,50%-4,75%.