Γενετικός επαναπρογραμματισμός: Η πηγή της νεότητας;

1 year ago 253

Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, οι επιστήμονες της εταιρείας βιοτεχνολογίας Rejuvenate Bio του Σαν Ντιέγκο σημείωσαν θεαματική πρόοδο στην αναστροφή της διαδικασίας γήρανσης σε ποντίκια, επαναπρογραμματίζοντας τα γονίδιά τους. Πιστεύουν ότι o γενετικός επαναπρογραμματισμός είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την αντιστροφή της γήρανσης στους ανθρώπους και τελικά μπορεί να χρησιμεύσει ως θεραπεία κατά της γήρανσης.

Δείτε επίσης: Ερευνητές δημιουργούν ανθρώπινες πρωτεΐνες με AI

Γενετικός επαναπρογραμματισμός

Οι ερευνητές χορήγησαν τρία επαναπρογραμματισμένα γονίδια σε ποντίκια με μέση διάρκεια ζωής εννέα εβδομάδων για να παρατείνουν τη ζωή τους. Παραδόξως, τα ποντίκια έζησαν για 18 ολόκληρες εβδομάδες αφού έλαβαν τη γονιδιακή θεραπεία. Πριν από τη γονιδιακή θεραπεία, τα ποντίκια που εξετάστηκαν είχαν ηλικία ίση με 77 ανθρώπινα έτη.

Με την ανάπτυξη των νέων γονιδίων, η διάρκεια ζωής τους παρατάθηκε κατά ένα αξιοσημείωτο επτά τοις εκατό. Με την προώθηση της έρευνας, όπως προτείνεται από την ομάδα της Rejuvenate Bio, ίσως μπορούμε όχι μόνο να βελτιώσουμε αυτό το ποσοστό, αλλά και να παρατείνουμε το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Καταιγιστικές εξελίξεις για τον Alexander Vinnik

SecNewsTV 1 Αυγούστου, 7:56 πμ

12o Infocom Security 2022 - Παρουσιάσεις και συνεντεύξεις

SecNewsTV 7 Ιουλίου, 10:27 μμ

Ζωη Κωνσταντοπούλου: Εξελίξεις στο ΣΤΕ για τον Mr Bitcoin

SecNewsTV 18 Μαΐου, 1:06 μμ

Giannis Andreou LIVE : Crypto, NFT, Metaverse προβλέψεις

SecNewsTV 3 Μαρτίου, 12:57 πμ

LIVE: GoldDigger credential detection & PinataHub platform

SecNewsTV 29 Ιανουαρίου, 1:24 πμ

LIVE : SocialTruth project - Το σύστημα εντοπισμού fake news

SecNewsTV 1 Οκτωβρίου, 12:54 πμ

Όταν τα γηράσκοντα κύτταρα εκτίθενται σε πρωτεΐνες ή γονίδια που βρίσκονται συνήθως σε νεότερα στάδια ανάπτυξης, φαίνεται ότι ανακτούν ορισμένες από τις ιδιότητες που σχετίζονται με την προηγούμενη κατάστασή τους. Συμπεριφέρονται σαν φρεσκογεννημένα βλαστικά κύτταρα – ένα φαινόμενο που αναφέρεται ως “γενετικός επαναπρογραμματισμός“. Το 2012, ο Ιάπωνας ερευνητής Shinya Yamanaka κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την καινοτόμο προσέγγιση της γονιδιακής θεραπείας.

Αμέτρητοι επιστήμονες στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι τα κύτταρα μπορούν να αποκατασταθούν στη νεανική τους δόξα μέσω γονιδιακών θεραπειών που χρησιμοποιούν επαναπρογραμματισμένα γονίδια. Παρ’ όλα αυτά, η αναβίωση ζώων όπως αυτή που έκαναν οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης αποτελεί αξιοσημείωτο επίτευγμα. Είναι απίστευτο ότι ο Davidsohn και οι συνάδελφοί του κατάφεραν να αναζωογονήσουν κύτταρα ποντικιών – με άλλα λόγια, επανέφεραν ολόκληρα σώματα ποντικιών σε μια πιο νεανική κατάσταση.

Στο εργαστήριο, τα ποντίκια μπορούν να ζήσουν έως και τρία χρόνια. Είναι ενδιαφέρον ότι κάθε ποντίκι που δοκιμάστηκε από τους επιστήμονες της Rejuvenate bio ήταν δυόμισι (124 εβδομάδων) ή και παραπάνω ετών. Οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια τους σε δύο ξεχωριστές ομάδες- η πρώτη περιλάμβανε ποντίκια που δεν έλαβαν καμία γονιδιακή θεραπεία. Αντίθετα, η δεύτερη ομάδα ποντικών έλαβε ένεση με τρία επαναπρογραμματισμένα γονίδια.

Δείτε ακόμα: Ερευνητές: Νέο έξυπνο τσιρότο επουλώνει πληγές 25% ταχύτερα

γήρανση

Σε μια εκπληκτική τροπή των γεγονότων, όλα τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου πέθαναν μετά από εννέα εβδομάδες- ωστόσο, προς μεγάλη έκπληξη όλων, εκείνα της δεύτερης ομάδας είχαν επιβιώσει. Εντυπωσιακά, κατάφεραν να αντέξουν άλλες εννέα εβδομάδες πριν τελικά πεθάνουν. Τα ζώα της δεύτερης ομάδας, με τα επαναπρογραμματισμένα γονίδια, είχαν διπλάσιο προσδόκιμο ζωής από εκείνα της ομάδας ελέγχου – 18 εβδομάδες έναντι εννέα.

Αυτή η επαναστατική γονιδιακή θεραπεία δεν μοιάζει με καμία άλλη λύση αντιγήρανσης, καθώς παρέχει μια μόνιμη και διαρκή θεραπεία. Ενδεικτικά, το 2016 μια ομάδα ερευνητών υποστήριξε ότι η ραπαμυκίνη θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ποντικιών μέσης ηλικίας.

Η ραπαμυκίνη και άλλα φάρμακα του είδους της όμως όχι μόνο απαιτείται να λαμβάνονται εφ’ όρου ζωής, αλλά προκαλούν επίσης πολλαπλές βλαβερές παρενέργειες στα ποντίκια. Αντίθετα, ο γενετικός επαναπρογραμματισμός είναι μια εφάπαξ διαδικασία που παράγει διαρκή αποτελέσματα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή λύση για την αντιστροφή της γήρανσης.

Παρ’ όλα αυτά, διάφοροι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο γενετικός προγραμματισμός θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αιτία καρκίνου. Κατά συνέπεια, αυτό θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό πριν από την εφαρμογή αυτής της προσέγγισης για την πλήρη αναζωογόνηση του σώματος ή την παράταση της διάρκειας ζωής.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα και προσεκτική εξέταση των μελετών σε ζώα προτού η θεραπεία χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους – ωστόσο, δεν παρατήρησαν σχηματισμό όγκων στο πείραμά τους.

Δείτε επίσης: Ερευνητές: Θα είναι αδύνατο να ελέγξουμε μια υπερ-έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη

Μέσω της έρευνάς τους και διαφόρων άλλων μεθόδων αιχμής, ελπίζουν να επιτύχουν την ασφαλή ανάπτυξη θεραπειών αντιστροφής της γήρανσης σε ανθρώπους.

Αυτή η έρευνα είναι επί του παρόντος διαθέσιμη στο bioRxiv.

Absenta Mia

Read Original