Γέλεν: Την Πέμπτη οι ΗΠΑ, «χρεοκοπούν»

1 year ago 54

Ο όρος και μόνο “ανώτατο όριο χρέους” ακούγεται αυστηρός και περιοριστικός, σαν  να πρόκειται για ένα φρένο στις κρατικές δαπάνες. Στην πραγματικότητα, το όριο του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ επινοήθηκε για πρώτη φορά πριν από περισσότερο από έναν αιώνα για να διευκολύνει και όχι να δυσκολέψει την κυβέρνηση να δανείζεται χρήματα. Όμως εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε ένα εκρηκτικό πολιτικό εργαλείο που έχει την δύναμη να αναστατώσει σοβαρα τις χρηματοπιστωτικές αγορές,.

Την Παρασκευή, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή «χρεοκοπία»  την επόμενη Πέμπτη καθώς η χώρα θα φτάσει το νόμιμο όριο χρέους  δηλώνοντας ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει «να λαμβάνει ορισμένα έκτακτα μέτρα για να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους».

Το Υπουργείο Οικονομικών «δεν είναι επί του παρόντος σε θέση» να εκτιμήσει για πόσο καιρό αυτές οι έκτακτες ενέργειες θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να πληρώσουν για τις κρατικές υποχρεώσεις, έγραψε η Γέλεν σε επιστολή προς τον νέο πρόεδρο του Κογκρέσου Κέβιν Μακάρθι.

Όμως, «Είναι απίθανο τα μετρητά και τα έκτακτα μέτρα να εξαντληθούν πριν από τις αρχές Ιουνίου», πρόσθεσε  η υπουργός, προειδοποιώντας πως  είναι «κρίσιμο το Κογκρέσο να ενεργήσει έγκαιρα για να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους».

“Η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην αμερικανική οικονομία, στα εισοδήματα όλων των Αμερικανών και στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα” τόνισε σε δραματικό ύφος.

Το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 2021 αύξησε το ομοσπονδιακό όριο χρέους σε περίπου 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το όριο είναι το συνολικό χρηματικό ποσό που επιτρέπεται νόμιμα να δανειστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να πληρώσει για τις υπάρχουσες υποχρεώσεις της. Αυτές   περιλαμβάνουν «Παροχές κοινωνικής ασφάλισης και ιατρικής περίθαλψης, στρατιωτικούς μισθούς, τόκους για το εθνικό χρέος, επιστροφές φόρων και άλλες πληρωμές», σημείωσε η Yellen.

Τα λεγόμενα έκτακτα μέτρα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας υπουργός Οικονομικών απελευθερώνουν τη δανειοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης.

 naftemporiki.gr

Read Original