Γάζα: Ανησυχία προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης

1 year ago 50
 Ανησυχία προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης

Μετά τους θανάτους στην επιχείρηση της Τζενίν ακολούθησε πετροπόλεμος μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, αλλά και πυρπόληση ελαστικών στη Δυτική Οχθη. Η εκτόξευση ρουκετών προς τη Γάζα οδήγησε σε ισραηλινές εναέριες επιθέσεις και ο κύκλος βίας δεν έχει κλείσει. [EPA/ALAA BADARNEH]

Σειρήνες ήχησαν το βράδυ της Πέμπτης στο νότιο Ισραήλ, καθώς δύο ρουκέτες κατευθυνόμενες από τη Γάζα προς τα ισραηλινά εδάφη εξουδετερώθηκαν από το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα «Σιδηρούς θόλος».

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας, λίγη ώρα αργότερα εκτοξεύθηκαν ακόμη τέσσερις ρουκέτες, κάποιες από τις οποίες προσγειώθηκαν σε μη κατοικούμενη περιοχή, ενώ άλλες εξουδετερώθηκαν και έπεσαν στην παλαιστινιακή πλευρά. Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικό Τζιχάντ.

Ακολούθησαν ισραηλινές εναέριες επιθέσεις στην κεντρική Γάζα όπου, σύμφωνα με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF), χτυπήθηκε «υπόγειο εργαστήριο κατασκευής ρουκετών που ανήκει στη Χαμάς». Οι ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν βέβαιες πως το χτύπημα θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την οργάνωση, ενώ από την επίθεση δεν αναφέρονται νεκροί ή τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χαζέμ Κασέμ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ένοπλες ομάδες στη Γάζα «θα συνεχίσουν να εκτελούν το καθήκον τους για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού λαού και των ιερών του και θα παραμείνουν η ασπίδα και το σπαθί του λαού», ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε πως η χώρα του δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την κατάσταση, αν και διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας «να προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια σε όλους τους τομείς».

Οι εχθροπραξίες έρχονται μετά τη στρατιωτική επέμβαση στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν εκ μέρους του ισραηλινού στρατού το πρωί της Πέμπτης, η οποία έγινε στο πλαίσιο ειδικής επιχείρησης «εξουδετέρωσης τρομοκρατών» και είχε απολογισμό τον θάνατο εννιά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων μία ηλικιωμένη γυναίκα. Οι επτά από τους νεκρούς ήταν ένοπλοι και σύμφωνα με τους Ισραηλινούς ήταν «υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση εκτεταμένων τρομοκρατικών ενεργειών εις βάρος Ισραηλινών πολιτών αλλά και στρατιωτών».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που ασκεί περιορισμένη εξουσία στη χώρα, βρίσκεται σε μια περίοδο «συνεργασίας» με το Ισραήλ, η οποία συμπεριλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών ασφαλείας σχετικά με τρομοκράτες. Η «συνεργασία αυτή θα λήξει ύστερα από την επίθεση στην Τζενίν», δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

Πολλοί φοβούνται πως η κλιμάκωση της βίας μπορεί να είναι η αρχή γενικευμένης σύρραξης, ενώ κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν στο Al Jazeera ότι βλέπουν τις αεροπορικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους ως προάγγελο μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη Γάζα, όπως αυτές που κόστισαν τη ζωή σε 49 ανθρώπους τον περασμένο Αύγουστο.

Στον απόηχο της επίθεσης στην Τζενίν, δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στη Δυτική Οχθη πυρπολώντας ελαστικά και διαμαρτυρόμενοι για την αιματοχυσία. Περισσότερες διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για τις προσεχείς ημέρες.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν

Παράλληλα, κι ενώ η ανησυχία της Ουάσιγκτον για την ένταση στην περιοχή αυξάνεται, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν θα βρεθεί στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα τη Δευτέρα και την Τρίτη αντίστοιχα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς και με τον ΥΠΕΞ Ελι Κοέν και την επομένη με τον πρόεδρο της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς. Μαζί τους θα συζητήσει της ισραηλινοπαλαιστινιακές σχέσεις και θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει αμφότερες τις πλευρές να υιοθετήσουν και να σεβαστούν τη λύση των δύο κρατών. Επιπλέον θα συζητήσει με τις παλαιστινιακές αρχές την επέκταση και ενδυνάμωση των σχέσεων της περιοχής με τις ΗΠΑ.

Read Original