Γαλλική πόλη ζητά από τη Μαντόνα να της δανείσει έναν πίνακα «χαμένο από τον Α’ Παγκόσμιο»

1 year ago 53

Η δήμαρχος της Αμιέν, στη βόρεια Γαλλία, ζήτησε από τη «βασίλισσα της ποπ» Μαντόνα να δανείσει στην πόλη της έναν πίνακα του 19ου αιώνα ο οποίος είχε χαθεί κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δημοτικές αρχές πιστεύουν πως ο πίνακας πιθανότατα αποκτήθηκε από την τραγουδίστρια και ότι ο δανεισμός του στην Αμιέν θα βοηθούσε την πόλη στην προσπάθειά της να αναδειχθεί σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ο πίνακας “Diana and Endymion”, του Jérôme-Martin Langlois, απεικονίζει τη ρωμαϊκή θεότητα Diana να κοιτάζει στοργικά τον όμορφο Ενδυμίωνα.

Γαλλική πόλη ζητάει από τη Μαντόνα να της δανείσει έναν πίνακα «χαμένο από τον Α’ Παγκόσμιο»-1

Το έργο εκτίθετο κάποτε σε μουσείο της Αμιέν, αλλά χάθηκε μετά τον βομβαρδισμό της πόλης από τη Γερμανία το 1918. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro ανέφερε ότι ο πίνακας, ή ένας σχεδόν πανομοιότυπος, τέθηκε προς πώληση σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το 1989 και η Μαντόνα πλήρωσε για το έργο 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

Η Αμιέν, γενέτειρα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είναι υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2028. Η δήμαρχος ξεκαθαρίζει πως δεν αμφισβητείται η νόμιμη κατοχή του πίνακα από τη Μαντόνα: «(…) αλλά είμαστε υποψήφιοι για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2028. Θα ήθελα, λοιπόν, με αυτή την ευκαιρία, φέτος, να μας δανείσετε τον πίνακά σας» σχολίασε η Μπριζίτ Φουρέ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Ο πίνακας ήταν παραγγελία του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου XVIII για την αίθουσα Diane στο παλάτι των Βερσαλλιών και είχε αγοραστεί από το κράτος το 1873.

Η Φουρέ εκτίμησε πως ο πίνακας πιθανότατα δανείστηκε στο μουσείο της Αμιέν από το Λούβρο πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τον οποίο η Αμιέν έχασε τα ίχνη του.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από εκπρόσωπο της Μαντόνα σε ηλεκτρονικό αίτημα του πρακτορείου Reuters για κάποιο σχόλιο.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Read Original