Γαλλία: Με ενστάσεις υποδέχθηκε το Παρίσι την πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ

1 year ago 56
 Με ενστάσεις υποδέχθηκε το Παρίσι την πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε.

REUTERS/Benoit Tessier

Με σχετικό σκεπτικισμό υποδέχθηκε το Παρίσι τη χθεσινή νομοθετική πρόταση της Ευρωπαΐκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε/Ε.

 Με ενστάσεις υποδέχθηκε το Παρίσι την πρόταση της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε.-1

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, χαιρέτισε το γεγονός ότι εφεξής τα κράτη – μέλη θα έχουν κάποια αυξημένα περιθώρια κινήσεων στα δημόσια οικονομικά τους και στη διαμόρφωση των δημοσιονομικών στρατηγικών τους, πλην όμως άφησε να εννοηθεί πως η Γαλλία δεν συναινεί στη θέσπιση ενιαίων κανόνων αυτόματης μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

Από την άλλη, όπως επισημαίνει ο γαλλικός Τύπος, με σκεπτικισμό αντιμετώπισε την πρόταση της Επιτροπής και το Βερολίνο, αλλά με εντελώς διαφορετική αντίληψη.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, του κόμματος των Φιλελευθέρων, δήλωσε πως «η Γερμανία δεν μπορεί να δεχθεί προτάσεις που ισοδυναμούν με αποδυνάμωση του συμφώνου σταθερότητας».

Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos εκτιμά πως η Γαλλία θα προτιμούσε να κλείσει το θέμα στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, όχι τώρα, που ασκεί την προεδρία στην Ε.Ε. η Σουηδία, αλλά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, που αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. η Ισπανία και η υπουργός της, Νάντια Καλβίνο, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής. «Γνωρίζει πολύ καλά το θέμα και έχει συμβάλει στον προβληματισμό σχετικά με τους νέους κανόνες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr


arrow-top

Read Original