Γαλλία: Διαδηλώσεις και επεισόδια στην «11η ημέρα απεργίας»

1 year ago 60
 Διαδηλώσεις και επεισόδια στην «11η ημέρα απεργίας»

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Νέος κύκλος διαδηλώσεων εξελίσσεται σε όλη τη Γαλλία σε ένδειξη αντίθεσης προς τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και το νομοσχέδιο για τις συντάξεις.

Πρόκειται για την «11η ημέρα απεργίας», η οποία έρχεται μετά τη συνάντηση των εργατικών συνδικάτων με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, που δεν έδωσε λύση.

Οι διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης -που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη- έχουν οδηγήσει μεγάλα πλήθη να λάβουν μέρος στις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν από τα συνδικάτα και που τις περισσότερες φορές έγιναν βίαιες.

Αυτή την ώρα σημειώνονται επεισόδια στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και άλλων πόλεων – διαδηλωτές από το black block συγκρούονται με δυνάμεις των ΜΑΤ.


Live εικόνα


Το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι 400.000 διαδηλωτές λαμβάνουν μέρος στις κινητοποιήσεις στο Παρίσι, αριθμός ελαφρώς χαμηλότερος από την προηγούμενη φορά, στις 28 Μαρτίου, όταν είχε κάνει λόγο για 450.000 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα και οι αρχές 93.000 άτομα.


Καρέ – καρέ από το φακό του Reuters

 Διαδηλώσεις και επεισόδια στην «11η ημέρα απεργίας»-1

 Διαδηλώσεις και επεισόδια στην «11η ημέρα απεργίας»-2

 Διαδηλώσεις και επεισόδια στην «11η ημέρα απεργίας»-3

 Διαδηλώσεις και επεισόδια στην «11η ημέρα απεργίας»-4

 Διαδηλώσεις και επεισόδια στην «11η ημέρα απεργίας»-5

 Διαδηλώσεις και επεισόδια στην «11η ημέρα απεργίας»-6

 Διαδηλώσεις και επεισόδια στην «11η ημέρα απεργίας»-7

 Διαδηλώσεις και επεισόδια στην «11η ημέρα απεργίας»-8


«Αυτό που κάνουν όσοι βρίσκονται στην εξουσία, ο λαός μπορεί θα το αναιρέσει», φώναζαν διαδηλωτές στην πόλη Ρεν της δυτικής Γαλλίας, κρατώντας πανό που έγραφαν: «Πάλεψε για τις συντάξεις μας» και «Απεργία, αποκλεισμός, Μακρόν φύγε».

Οι ηγέτες των συνδικάτων και οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση ήταν η απόσυρση της νομοθεσίας, μια επιλογή που η Μπορν και ο Μακρόν έχουν επανειλημμένα απορρίψει.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την απόσυρση της μεταρρύθμισης», δήλωσε η νέα ηγέτης του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ, κατά την έναρξη της συγκέντρωσης στο Παρίσι.

Ο Λοράν Μπερζέρ, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας CFDT, κάλεσε «ένα μέγιστο αριθμό εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, να συμμετάσχουν στις πορείες σε όλη τη Γαλλία».

Οι πορείες της Πέμπτης θα μπορούσαν να παρέχουν μια ένδειξη για το εάν οι συγκεντρώσεις χάνουν τη δυναμική τους ή όχι.

Η προηγούμενη ημέρα των διαδηλώσεων στις 28 Μαρτίου προσέλκυσε μικρότερα πλήθη, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, με 740.000 άτομα να διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη χώρα σε σύγκριση με το ρεκόρ 1,28 εκατομμυρίων που σημειώθηκε στις 7 Μαρτίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Read Original