Το Υπερταμείο είναι πια 6 ετών και συνεχώς εξελίσσεται. Ο διευθύνων σύμβουλος, Γρηγόρης Δημητριάδης, μίλησε στο Naftemporiki TV στο περιθώριο του Delphi Economic Forum για τη νέα στρατηγική του οργανισμού, τον στόχο εξέλιξης σε εθνικό επενδυτικό ταμείο και τη σπουδαιότητα του μετασχητισμού στο πεδίο του ESG.
«Υπήρχε μία παρεξήγηση με τον κόσμο ότι είμαστε ένα ταμείο που απλά προσπαθεί να πουλήσει περιουσία. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την περιουσία, αλλά να την αξιοποιήσουμε, να βελτιώσουμε την αξία της και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα» τονίζει ο κ. Δημητριάδης.
Το Υπερταμείο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΔΕΗ, έχει τις Αστικές Συγκοινωνίες, τη Διώρυγα της Κορίνθου, την ΕΤΑΔ και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις. «Αυτές πρέπει να τις βελτιώσουμε για να έχουν καλύτερη διακυβέρνηση, καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και καλύτερες υπηρεσίες προς τον κόσμο, όπως και καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα» εξηγεί.
Επανεπένδυση στην ελληνική οικονομία
Από αυτές τις εταιρείες το Υπερταμείο έχει κάποια έσοδα. Ένα κομμάτι από τα έσοδα πηγαίνει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά τα υπόλοιπα το Υπερταμείο είναι υποχρεωμένο από τον ιδρυτικό του νόμο να τα επανεπενδύει στην ελληνική οικονομία».
«Αυτό το ξεκινάμε τώρα. Έχουμε μία συνεργασία με τη BlackRock που θα μας βοηθήσει, θα μας δώσει την τεχνογνωσία για να κάνουμε σωστές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και να προσελκύσουμε άλλα επενδυτικά ταμεία από το εξωτερικό να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Δημητριάδης.
Πώς λειτουργούν τα μεγάλα κρατικά επενδυτικά ταμεία
Υπάρχουν κρατικά επενδυτικά ταμεία – κολοσσοί, όπως αυτά της Νορβηγίας, της Σιγκαπούρης, της Ιαπωνίας, των Εμιράτων, αλλά και μικρότερα όπως εκείνα της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας. «Όλοι αυτοί έχουν μία κοινή συνισταμένη. Επενδύουν είτε στο δικό τους χαρτοφυλάκιο είτε εκτός των εταιρειών τους, με στόχο να βελτιώσουν τη συνολική αξία για όλους, για το κράτος τους» εξηγεί ο κ. Δημητριάδης και τονίζει πως το Υπερταμείο παίρνοντας χαρακτηριστικά από διάφορα επενδυτικά ταμεία και με τη βοήθεια της BlackRock θέλει να χτίσει το κατάλληλο αφήγημα και την κατάλληλη δομή. «Χτίζουμε κάτι που θα έχει οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος για τις επόμενες γενιές» σημειώνει.
H σπουδαιότητα των κριτηρίων ESG
«Το ESG, δηλαδή το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον και στην κοινωνία και η χρηστή διακυβέρνηση, είναι βασικό κομμάτι της στρατηγικής μας και όχι κάτι που απλά πρέπει να το κάνουμε. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Δεν υπάρχουμε απλά για να βγάζουμε λεφτά» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου και εξηγεί πως αυτό είναι πολύ σημαντικό και για να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών. «Πρέπει να δείξουμε κάτι για να είμαστε στο ίδιο τραπέζι με μεγάλους οργανισμούς, με άλλα μεγάλα κρατικά επενδυτικά ταμείο. Δείχνουμε ότι έχουμε μία πολύ αυστηρή πολιτική ESG και την εφαρμόζουμε».