Φυσικό αέριο: Υποτονική η ζήτηση, καθοδικά οι τιμές

1 year ago 57

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν, καθώς η ζήτηση παραμένει υποτονική, και ενώ αναπληρώνονται τα αποθέματα εν όψει του επόμενου χειμώνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 2% την Τρίτη, επεκτείνοντας τις απώλειες των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων. Ενώ η ευρωζώνη κατάφερε να αποφύγει μια χειμερινή ύφεση που προκλήθηκε από τις τιμές της ενέργειας, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία υπογράμμισαν την αποσπασματική ανάκαμψή της, καθώς και την επιδείνωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κατασκευαστών.

Οι τιμές έχουν σημειώσει πτώση περίπου 50% από την αρχή του έτους. Ενώ η Ευρώπη άντλησε σε μεγάλο βαθμό από το υγροποιημένο φυσικό αέριο αφού η Ρωσία στραγγάλισε τις ροές των αγωγών το περασμένο καλοκαίρι, ο αριθμός των πλοίων που μεταφέρουν το καύσιμο για 20 ή περισσότερες ημέρες ήταν σταθερός τις τελευταίες ημέρες στα 34.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου είναι τώρα σχεδόν 60% γεμάτα και πολύ πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Ο ενεργειακός γίγαντας BP δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι αναμένει ότι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου θα υποστηριχθούν από  τις προσπάθειες αναπλήρωσης, καθώς και από την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης και τη μετατροπή του άνθρακα σε αέριο.

Εν τω μεταξύ, η περιοχή της Σκανδιναβίας πρόκειται να «υποδεχθεί» άλλη μια περίοδο χειμωνιάτικου καιρού αργότερα αυτή την εβδομάδα, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση θέρμανσης και τις τιμές ενέργειας.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια προθεσμιακού μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, υποχώρησαν κατά 1,6% στα 38,21 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε κατά 2,5%. Το γερμανικό ρεύμα για τον επόμενο μήνα μειώθηκε κατά 2,5%, ακολουθώντας την πτωτική πορεία του φυσικού αερίου.

naftemporiki.gr

Read Original