First Republic: Πώς Ντάιμον και Γέλεν συντόνισαν το σωσίβιο των 30 δισ. από 11 τράπεζες

1 year ago 52

Ο Τζέιμι Ντάιμον και η Τζάνετ Γέλεν ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη, όταν η δεύτερη παρουσίασε μία ιδέα: Τι θα γινόταν αν οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας κατέθεταν δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic Bank, μία περιφερειακή τράπεζα που ωθείται στο χείλος του γκρεμού από τον πανικό των καταθετών. Δεν θα ήταν αυτό μία ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης στο σύστημα;

Ο Ντάιμον συμφώνησε αμέσως με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co. προσέγγισε τους επικεφαλής των επόμενων τριών χρηματοπιστωτικών κολοσσών στις ΗΠΑ: Bank of America Corp., Citigroup Inc. και Wells Fargo & Co. Όλο τον μήνα, οι τραπεζικοί γίγαντες του έθνους μάζευαν καταθέσεις από νευρικούς πελάτες που εγκατέλειπαν μικρότερες τράπεζες. Και τώρα αυτοί οι μεγαθήρια θα έπαιρναν μερικά από τα δικά τους χρήματα και θα τα έδιναν σε μια τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο που ήταν σε κίνδυνο, θέλοντας να της προσφέρουν μία ένεση ρευστότητας, αλλά και ένεση εμπιστοσύνης.

Ύστερα από πάνω από δύο ημέρες ξέφρενων τηλεφωνημάτων, συναντήσεων και κάποιων ανατροπών, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι 11 τραπεζών συμφώνησαν να καταθέσουν συνολικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic, υποσχόμενοι να «παρκάρουν» τα χρήματα εκεί για τουλάχιστον 120 ημέρες. Η ελπίδα είναι ότι αυτό θα είναι αρκετό για να σώσει την περιφερειακή τράπεζα, γνωστή για τη χρηματοδότηση πλούσιων στελεχών τεχνολογίας. Τουλάχιστον θα της δώσουν αρκετό χρόνο για να βρει μια άλλη λύση, όπως μια πώληση και να αποφύγει τη μοίρα των Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Από τον Πανικό του 1907 στον Πανικό του 2023

Πρόκειται για μία νέου είδους παρέμβαση καθώς οι αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη προσπαθούν να καταπνίξουν τον Πανικό του 2023. Ήδη η διάσωση με επικεφαλής τον Ντάιμον πυροδοτεί συγκρίσεις με τον Πανικό του 1907, όταν ο J. Pierpont Morgan — ο οποίος δημιούργησε την επενδυτική τράπεζα της οποίας τώρα ηγείται τώρα ο Ντάιμον: Συγκέντρωσε χρηματοδότες της Wall Street στην ιδιωτική του βιβλιοθήκη και τους έπεισε να στηρίξουν την Trust Company of America. Σταμάτησε έτσι τον κύκλο των εκροών καταθέσεων που θα μπορούσαν να λυγίσουν ολόκληρο τον κλάδο.

Ένας λόγος που οι ισχυρές τράπεζες συμφώνησαν τότε να δράσουν ήταν ότι οι αρχές των ΗΠΑ είχαν μικρή ικανότητα να το κάνουν, κάτι που οδήγησε στη δημιουργία της Federal Reserve. Αυτή τη φορά οι ρυθμιστικές αρχές εξέταζαν ήδη εξονυχιστικά την First Republic, αυξάνοντας την προοπτική έκτακτης κυβερνητικής παρέμβασης – και πολιτικού πλήγματος για τα επόμενα χρόνια. «Αν αυτό λειτουργεί, είναι ένα θαυμάσιο δίποντο», είπε στο Bloomberg ο Τοντ Μπέικερ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Επιχειρήσεων, Νόμου και Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου Columbia Richard Paul Richman. «Οι μεγάλες τράπεζες ήδη δέχονταν πυρά για την απορρόφηση καταθέσεων από μικρότερους δανειστές. Τώρα μπορούν να δείξουν ότι είναι μέρος της λύσης, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί για μία τράπεζα λιγότερο»  εξήγησε.

H συμφωνία

Οι Bank of America, Wells Fargo, Citigroup και JPMorgan Chase θα καταθέσουν έκαστη 5 δισ. δολάρια, ενώ οι Goldman Sachs και Morgan Stanley  από 2,5 δισ. δολάρια. Οι Truist, PNC, U.S. Bancorp, State Street και Bank of New York Mellon θα καταθέσουν 1 δισ. δολάρια έκαστη. Όλες θα αφήσουν τα χρήματά τους στη First Republic για τουλάχιστον 120 ημέρες.

«Αυτή η ενέργεια των μεγαλύτερων τραπεζών της Αμερικής αντανακλά την εμπιστοσύνη τους στην First Republic και σε τράπεζες όλων των μεγεθών και καταδεικνύει τη συνολική τους δέσμευση να βοηθήσουν τις τράπεζες να εξυπηρετούν τους πελάτες και τις κοινότητές τους», ανέφεραν οι 11 σε ανακοίνωσή τους.

Read Original